Fantastic

Dit najaar worden Rijsel en de hele Eurometropool het forum voor Fantastic. Met dit kunstenfestival verbindt Rijsel de stad met de regio, beeldende kunst met podiumkunsten, volkse evenementen met verfijnde toonmomenten, kijkers met deelnemers. Aan Fantastic is een ruime tijd voorbereiding vooraf gegaan, met een immens programma als resultaat.

Lille3000 en haar vele partners dragen met Fantastic de dynamiek verder uit van het cultuurjaar 2004, toen de hoofdstad van Le Nord Europese cultuurstad was. De voorbije jaren zorgde de Rijselse cultuurorganisatie al voor Bombaysers de Lille met thema Indië en Europe XXL, en werd de Gare Saint Sauveur een nieuwe plek in de stad voor tentoonstellingen. Met Fantastic wordt nu een versnelling hoger geschakeld. Vier maanden lang kan je in Rijsel, maar ook in onze regio, proeven van een fantastisch universum. Een overzicht.

Openingsparade - 6 oktober

Als een surreële reus, dj’s en harmonieën een pact sluiten kan je best op je tellen passen. De openingsparade van Fantastic wordt een evenement zonder weerga. Op de Grand Place brengt Jean-Charles de Castelbajac een spektakel, met honderd mannequins en evenveel bizarre kostuums. De Boléro van Ravel staat op het programma, maar dan wel in een aangepaste versie van Belg Bart Picquer, bijgestaan door zestien harmonieën uit het Rijselse, Doornik en Kortrijk. Na de 1000 stemmen van een paar jaar geleden is het nu tijd voor 1000 koperinstrumenten.
Groupe F, al eerder op bezoek in Kortrijk, zorgt voor een wervelend pyrotechnisch schouwspel. En dj’s maken van de Rijselse straten één grote dansvloer.

Transformaties in de straat

Fantastic zal de volle vier maanden lang sterk zichtbaar zijn in de publieke ruimte. De Rue Faidherbe, die het station verbindt met het centrum, wordt La Rambla. Opnieuw stond een Belg in voor het concept: bekend Brusselaar en striptekenaar François Schuiten tovert de straat om in een lichtbaken. Lichtgevende sculpturen met bizarre figuren in de Schuiten-stijl creëren een lichtweg.
In het station van Lille Flandres begroet een vliegende schotel van de Britse kunstenaar Ross Lovegrove de reizigers. En nog wat verder, op het plein naar het station Lille Europe, maakt Japanner Fujiko Nakaya een zeewolk, een soort mist die zich anders gedraagt naargelang de tijd, de passanten of het licht. Op de gevel van het Novotel hotel wordt een lichtsculptuur geprojecteerd, en op de parking van Euralille rijdt een auto rond. Eentje zonder wielen maar wel met 24 paar benen.
Meggie Schneider projecteert surrealistische beelden op de ramen van de Oude Beurs en op het plein voor de Opera staat een structuur met lichtbalken waar je je onzichtbaar in kan maken voor toeschouwers. Priscilla Monge maakt het nog vreemder: in de Rue Philippe de Comines poot ze een voetbalveld neer waar heuvels, lijnen en gras niet zijn wat ze horen te zijn. Een voetbalveld dus, but not as we know it.
In het park Jean-Baptiste Lebas - het park aan Saint Sauveur met de rode spijlen als omheining - vindt Energy Future plaats, een project van een Londens designbureau. Sculpturen, objecten en een paviljoen moeten de mensen laten nadenken over energiegebruik en een duurzame levensstijl.
Aan het Ilot Comtesse zet Jean-François Fourtou een omgekeerde huis neer. Hij speelt met schalen en met je perceptie. Voor Fantastic presenteert hij een huis dat uit de hemel gevallen is. Je kan het bezoeken, maar dan moet je wel over het plafond wandelen.
En zo zijn er over heel de stad nog dergelijke werken verspreid. Illusies, vreemde sculpturen, getransformeerde beelden. Zelfs in de Auchan-winkels van de regio kan je kunst beleven, aan het plafond, de muur of op de grond. En Fantastic gaat ook de boer op. Een aantal installaties trekt op tocht door de metropool. De leukste is Le dîner de Gulliver, een reuzegrote tafel met dito stoelen, bestek en glazen die je kan boeken voor een reuzenmaaltijd met vrienden.

Tentoonstellingen

Fantastic lijkt een festival van de beeldende kunst. Alle grote tentoonstellingsruimtes in Rijsel zijn ingeschakeld in het programma. En dat levert een bijzonder stevig aanbod op.
In Tripostal, dichtbij Euralille, vindt Phantasia plaats, waar kunstenaars hedendaagse surrealistische beelden brengen. Met toppers als Folkert De Jong en Anton Ginzberg alvast de moeite om te bezoeken. En dat is ook de tentoonstelling Fantastic Attractions in de Gare Saint Sauveur. Hier werken de kunstenaars rond het thema kermis en kermiskunstenaars. Zoals we van deze locatie gewoon zijn worden het opnieuw installaties waar je in kan liggen, of in kan bewegen. Ideaal ook om je kinderen naar mee te nemen, wat voor heel Fantastic overigens het geval is.
De tentoonstelling rond innovatief textiel Futurotextiles - eerder al te gast in Kortrijk - is aan zijn derde versie toe en slaat haar tenten op in het gloednieuwe Centre Européen des Textiles Innovants. De Chinese kunstenaar Huang Yong Ping plaatst grote bevreemde sculpturen in het Musée de l’Hospice Comtesse. 
In het Paleis voor Schone Kunsten is er de toptentoonstelling ‘Les fables du paysage Flamand au XVIe siècle’ die het Vlaamse landschap centraal zet, met topwerken van onder andere Bosch en Brueghel. In het Museum voor moderne kunsten in Villeneuve d’Ascq kan je kijken naar La Ville Magique die urbane mythes presenteert, met werk van Paul Delvaux, Giorgio De Chirico, René Magritte of Fritz Lang. En in La Piscine in Roubaix staat Marc Chagall in de kijker met maar liefst tweehonderd stukken.
En dan zijn er nog tientallen kleinere tentoonstellingen in en rond Rijsel. Op de website van Fantastic kan je ze allemaal terug vinden.

Fantastic biedt naast al dit lekkers nog eens een uitgebreide randprogrammering, er zijn tal van activiteiten in wijken en regio’s, en je kan ook op heel wat plekken zelf aan de slag om te creëren. Zo is er eind oktober een designparcours dat Rijsel, Doornik en Kortrijk aandoet, en zijn er in parken en op pleinen heel wat activiteiten voor kinderen.
Om het volledige programma te consulteren neem je best wat tijd. En om aan het festival deel te nemen nog veel meer tijd. Veel plezier!

Praktisch

Fantastic - van 6 oktober tot 13 januari 2012 in Rijsel en de Eurometropool.
www.lille3000.com - www.fantastic2012.com

Tekst: Bart Noels

Meer UiT in de metropool

UiT in zuidwest is een realisatie van zuidwest | www.zuidwest.be | alle rechten voorbehouden | privacyverklaring zuidwest | UiTPAS gebruiksvoorwaarden | UiTPAS privacybeleid