Accordeon en smartphone

De regio Rijsel en Doornik trakteert op klassiek en hedendaags

Dit voorjaar zit de culturele agenda in de regio Doornik-Rijsel barstensvol. UiT selecteerde voor u een aantal toppers uit het rijke aanbod. Een tentoonstelling en twee muziekfestivals. Het netwerk van muziekclubs lanceert een muziekkalender voor de smartphone. Omdat u het overzicht zou kunnen bewaren.

Expo Babel

Babel

Met “Babel” presenteert het Rijselse museum voor schone kunsten een tentoonstelling met hedendaagse werken met een klassiek thema. De toren van Babel heeft veel hedendaagse kunstenaars geïnspireerd om te werken rond taal en diversiteit. In deze bijbelse mythe wilden mensen een hemelshoge toren bouwen, wat god niet graag zag gebeuren. Hij introduceerde tal van talen wat leidde tot de ‘babylonische spraakverwarring’, waardoor de mensen elkaar niet verstonden en de toren zo niet afraakte.

De tentoonstelling “Babel” verzamelt monumentale schilderkunst, cinema, stripverhalen en fotografie. Deze werken illustreren deze mythe van Babel, van de bouw tot de afbraak van toren, als een allegorie van de wereld van vandaag. Een wereld waarin diversiteit en mobiliteit actueel zijn. De kunstenaars gebruiken en herwerken de beelden die de oude Vlaamse zestiende eeuwse meesters geschilderd hebben.

Smaakmaker voor najaar

En dat is niet toevallig. In de herfst vindt in het Rijselse museum voor schone kunsten een toptentoonstelling plaats met meesters uit de zestiende eeuw, waaronder Bosch en Bruegel. Voor “Les fables du paysage flamand au XVIe siècle, du merveilleux au fantastique” worden werken van over de hele wereld verzameld. Babel is de smaakmaker voor dit najaarsevenement. “Babel” verzamelt 85 werken in de prachtige omgeving van het museum. Je vindt ondermeer stukken van Anselm Kiefer en Jake en Dinos Chapman.
Maak genoeg tijd voor je bezoek aan “Babel” zodat je ook de permanente tentoonstelling in het museum kan bekijken. Dit is het museum met de rijkste collectie kunstwerken in een héél wijde omtrek.

Vanaf 8 juni tot midden januari volgend jaar in het Palais des Beaux Arts in Rijsel. - Place de la République, Lille - www.pba-lille.fr

Borderlive 

Op je smartphone bekijken wat er aan de Franse en Vlaamse kant van de taalgrens gebeurt op de muziekpodia? Het kan voortaan. Met de toepassing ‘Borderlive’ ontsluiten de concertzalen hun programma. Het resultaat is een overvloed aan concerten en informatie.
In de grensstreek staan elk jaar bijna 1.500 evenementen en ruim 2.000 groepen op de podia. De leden van Clubcircuit zijn al voldoende bekend : Petrol, Cactus Muziekcentrum, Kultuurkaffee, Recyclart, Vk*, De Kreun, 4AD, N9, Democrazy, Nijdrop, De Zwerver. In dit circuit worden informatie en artiesten uitgewisseld. De Franse tegenhanger R.A.O.U.L. doet dat eveneens. Deze clubs uit (Nord-Pas-de-Calais) zetten hedendaagse muziek op de affiche: Les Nuits Secrètes, Le Poche, Cultureel centrum Gérard Philipe, Le Nautilys , Les 4Ecluses, Fructôse, Les Arcades, L’Escapade, L’Aéronef, la B.I.C, Dynamo, la malterie, RiF , L’Abattoir, Droit de Cité, ARA, La Cave aux Poètes, Le Baladin, Le Grand Mix, La Boîte à Musiques. 

Op verkenning

Borderlive legt het aanbod van deze twee circuits samen en ontsluit dit via de smartphone applicatie. Niet alleen maakt dit duidelijk dat er op een doordeweekse avond telkens 3 tot 6 voorstellingen plaats vinden, het maakt ook de verscheidenheid zichtbaar die de muziekclubs samen bieden.

Borderlive nodigt uit om op stap te gaan. Naar clubs die amper 30 tot 40 ver liggen, en waar je nog nooit van gehoord had. De applicatie nodigt ook uit om muzikaal op stap te gaan. In de Noord-Franse clubs wordt net iets anders geprogrammeerd, je hoort er muziek die je in ons Noorden niet hoort. Wij kregen Borderlive in amper twee minuten aan de praat. Na de installatie haalt Borderlive de recentste gegevens op. Browsen is supergemakkelijk. Naast de kalender krijg je van elke zaal een fiche te zien, en toont een routeplanner hoe je moet rijden. En route!

www.borderlive.eu

Aria’s uit Italië

“Le Printemps musical de Silly” is een tweejaarlijks klassieke muziekfestival dat jonge Waalse en Brusselse muzikanten een podium geeft. En niet zomaar een podium: het festival gaat voor alle concerten op zoek naar bijzondere gebouwen in Henegouwen. Kastelen, kerken en andere historische plekken vormen het decor voor het muzikaal spektakel. Het festival kreeg al vele laureaten van de Koningin Elisabethwedstrijd op het podium.

Dit jaar is Italië de rode draad doorheen het festivalprogramma. Gedurende alle weekends van mei en juni vinden concerten plaats verspreid in de regio Ath-Doornik, gaande van opera en bel canto, klassieke muziek tot traditionele muziek. Le Printemps musical de Silly vindt plaats op 5 mei (espace culturel Victor Jara Soignies), 12 mei (kasteel van Attre), 18 mei (kasteel van Graty), 3 juni (kasteel van Louvignies), 9 juni (Le Palace Ath), 16 juni (kasteel Thoricourt).

www.printempsmusicalsilly.be

Accordeon aan de Scheldeboorden

Folklore, hiphop en klassieke deuntjes. En pakken ambiance. Doornik heeft al jaren het stof van het accordeon afgeblazen en er een hip instrument van gemaakt. Het twintigste “Treffen der Accordeons” vindt plaats op vrijdag 18 mei vanaf 8 minuten voor 8 ‘s avonds. Stel je een avond voor met tal van concerten, straatmuziek, een dolle menigte en heel veel warm plezier. Het festival vindt plaats in de wijk ‘St-Pierre’, tussen de Schelde en de kathedraal van Doornik.

Ga best al wat vroeger en loop ‘s namiddags eens door de stad, die heeft de voorbije jaren een transformatie achter de rug, in het bijzonder aan de Scheldeboorden. Van kleur wisselende LED-lampjes gidsen je langs het water en de vele historische gevels van de Scheldestad.

www.accordeontournai.be

Tekst: Bart Noels

Meer UiT in de metropool

UiT in zuidwest is een realisatie van zuidwest | www.zuidwest.be | alle rechten voorbehouden | privacyverklaring zuidwest | UiTPAS gebruiksvoorwaarden | UiTPAS privacybeleid