Reveil

Reveil

Op 1 november 2014 werd de begraafplaats van Deerlijk naast een plek van verdriet ook een plek van melancholie en mooie verhalen. Zinger, winnaar van De Nieuwe Lichting 2015 van Studio Brussel, bracht toen voor het eerst Reveil. Ze speelden muziek en vertelden verhalen op het kerkhof in nagedachtenis van enkele vrienden.

“In 2012 stierven in Deerlijk 4 jonge mensen rond dezelfde vriendenkring in verschillende omstandigheden op een bizar korte periode van 6 maanden tijd. Een van hen was een echte muzikale buddy van de band”, schetst zanger Pieter Deknudt de ontstaansgeschiedenis van het project. “Daarover hadden we onze single Grace geschreven. En voor het clipje wilden we iets doen met een truck. We waren in contact gekomen met Nico van de Belgian Truckers Club. Hij had de enige Chevrolet Bizon in Europa op de kop getikt. Hij zei ons: ‘Jongens, geef mij zes maand, ik maak die truck in orde en we doen dat samen.’ We zagen dat allemaal geweldig zitten. Maar nog voor die zes maand voorbij waren, overleed Nico plots aan een hartaderbreuk. Zijn vrienden werkten de truck verder af, als eerbetoon aan Nico.”

Die truck schittert in de clip van single Grace. Bubbels drinken in de koplampen van de gerestaureerde wagen: een kruising tussen plezier en tristesse. Hetzelfde gevoel dat de mannen meenamen naar het Deerlijks kerkhof voor Reveil Deerlijk, waarvoor de band ook een lokale cultuurprijs kreeg.

Reveil 2014 Deerlijk

Maar dit jaar wil Zinger groter uitpakken met Reveil. Daarom werd het omgedoopt tot Reveil Vlaanderen. Naar schatting op twintig locaties in gans Vlaanderen zal er muziek gespeeld worden op begraafplaatsen. “Het ziet ernaar uit dat elke grote stad in Vlaanderen zijn eigen Reveil zal hebben. En daar zitten mooie namen bij, zoals Sioen in Gent en Marble Sounds in Brussel. We hebben het concept wat opengetrokken naar de popwereld en we zijn heel tevreden met de vele positieve reacties die we krijgen. We zijn blij dat zoveel mensen mee op de kar springen”, zegt de frontman. In Deerlijk zelf blijft de formule van vorig jaar nagenoeg ongewijzigd en verwacht Zinger een 500-tal mensen. “Maar dit jaar spelen we Y 1 2 in plaats van Grace.”

Ook Poppunt en Studio Brussel zetten mee hun schouders onder ‘Reveil Vlaanderen’.

Oproep

Bands die nog willen meedoen, kunnen zich via vi.be kandidaat stellen. Alle communicatie verloopt via www.facebook.com/reveilvlaanderen

Zo zag ‘Reveil Deerlijk’ er vorig jaar uit:

Tekst: Stephanie Demasure

Meer UiTgelicht

UiT in zuidwest is een realisatie van zuidwest | www.zuidwest.be | alle rechten voorbehouden | privacyverklaring zuidwest | UiTPAS gebruiksvoorwaarden | UiTPAS privacybeleid