UiTgelicht: luisterwandeling Hugo Claus – Het verdriet van België

In 2018 is het tien jaar geleden dat Hugo Claus stierf, en is het vijfendertig jaar geleden dat Het verdriet van België verscheen. Kort na de publicatie ging de grootmeester op stap door Kortrijk met radiomaker Bob de Groof en kompaan Cees Nooteboom om het ‘Walle’ van Het verdriet van België te herontdekken, zowat vijfenveertig jaar na datum. Wiskundige redenen genoeg dus om in 2018 Het verdriet van België in de kijker te zetten. Gelukkig, want de luisterwandeling die deBuren en Stad Kortrijk maakten, is genieten. Een mens krijgt nu eenmaal niet vaak de kans om zijn stad te beleven, omfloerst door de stemmen van twee literaire grootheden. En Wim Opbrouck, uiteraard.

De luisterwandeling is een combinatie van info over historische locaties in Kortrijk, passages uit de roman (zalig voorgelezen door Wim Opbrouck) en een selectie uit de radio-opnames van 1983, waarin Hugo Claus en Cees Nooteboom in debat gaan over wat echt en niet echt is en zowaar zelfs spontaan in zingen uitbarsten (jawel).

De luisteraar krijgt zo de kans om Kortrijk in laagjes te beleven. Er is in de eerste plaats het Walle van Louis Seynaeve, de ‘held’ van Het verdriet van België. Louis trekt gretig door het Kortrijk van toen, klaar om nieuwe indrukken op te doen en er vooral zijn eigen draai aan te geven. Van de operette van Franz Léhar in de schouwburg waar de jonge Louis met het nodige gevoel voor drama zijn levensmotto kiest: ‘toujours sourire, le coeur douloureux’. Over de eerste pint die hij getrakteerd krijgt in het Vlaams-nationalistische café Groeninghe, waarop hij de milde schenker bedankt met ‘santé!’, meteen bedenkend: ‘weer een blunder, in het Frans toosten in dit café!’. Tot de Toontjesstraat waar ‘het slecht volk woont dat leeft van de openbare onderstand en al dat geld verdrinkt’ en waar hij ondanks streng verbod van zijn moeder regelmatig passeert, ‘vol afgunst kijkend naar de ravottende jongens met hun rauwe, grote-mensen stemmen’.

En dan is er het Kortrijk van de auteur Hugo Claus, die er net als Louis een deel van zijn jeugd doorbracht. Het is geen geheim dat Claus een haat-liefde verhouding had met Kortrijk, waar hij eerder gekend was als de kleinzoon van inspecteur Claus dan als schrijver, ‘de triomf van de kleine stad’. Cees Nooteboom stelde in 1983 aan Claus ongegeneerd de vragen die wij ook wel hadden willen stellen: over de schroom van een jongen uit een boerenschooltje tegenover het zwierige van de collegejongens, over collaboratie, over tante Violet en over Guido Gezelle die door het hele boek spookt. In plaats van krampachtig het Kortrijk van Claus met het Walle van Louis te willen vergelijken, gaat Cees Nooteboom op zoek naar ‘hoe het nou juist niet klopt, en hoe daardoor met bestanddelen van echt en onecht een wereld wordt geschapen die op het moment dat die er is een absolute eenheid moet zijn, waar niet meer ingebroken kan worden.’

En tot slot is er het Kortrijk van nu, van de luisteraar en wandelaar die door Jessie De Caluwe meegenomen wordt langs intrigerende locaties, van de obligate Broeltorens (waar het heerlijk verpozen is aan de verlaagde Leieboorden) tot het allicht heel wat minder gekende vroegere stadslaboratorium. Je krijgt er de nodige informatie bij, maar je wordt vooral uitgenodigd om de stad te (her)ontdekken en er net als Louis een eigen draai aan te geven. Voor wie Het verdriet van België gelezen heeft, is het extra genieten van de achtergrond die je meekrijgt. En voor wie het boek nog niet gelezen heeft, zijn er nu echt geen excuses meer: de smakelijk vertelde passages door Wim Opbrouck, de mijmeringen van de auteur en de spitante vragen van Cees Nooteboom, kunnen niet anders dan goesting geven om het boek te lezen.

Tekst: Conny Van Gheluwe - www.sproke.be

Praktisch

De wandeling bestaat uit twee lussen die allebei starten en eindigen aan de toeristische dienst. Je kan de beide lussen ook in één keer uitwandelen (zowat 6 km in totaal).

De app en wandeling kan je gratis downloaden via www.izi.travel/nl/app. Verdere info op www.toerismekortrijk.be/hugoclauswandeling.

Created at: 17/07/2018

Reactie toevoegen

UiT in zuidwest is een realisatie van zuidwest | www.zuidwest.be | alle rechten voorbehouden | privacyverklaring zuidwest | UiTPAS gebruiksvoorwaarden | UiTPAS privacybeleid