PERPLX

Festivals staan niet altijd synoniem met indringende basdreunen, oordopjes en lauw bier. Verre van! PERPLX is een circusfestival in en rond Marke. Laat je uitdagen door het programma van Festival PERPLX. Unieke voorstellingen tasten de grenzen af tussen puur circus, dans en theater. Zowel de spectaculaire shows als de meer intimistische voorstellingen hebben een hoge x-factor. De wows zullen tastbaar in de lucht vibreren, circusenergie wordt zo voedsel voor de ziel, even kan je in het circus-universum van vertrouwen vertoeven.

PERPLX heeft een rijke geschiedenis die begon bij Humorologie, één van de oudste humorfestivals van Vlaanderen. Drie jonge Markenaren organiseerden Humorologie voor het eerst midden de jaren tachtig, nadat het Humorfestival in Knokke-Heist stopte. Na verloop van tijd kreeg ook circus een steeds belangrijkere rol. In 2010 veranderde het festival zelfs van ‘humorfestival’ naar ‘festival van de verwondering’. En nu heet het dus gewoon PERPLX.

“Omdat het circuslichaam ons zo uitdaagt. Omdat nieuw circus meer dan artistiek interessant is en verbaast, verwondert, prikkelt en ons confronteert met onze fysische grenzen. Omdat de zwaartekracht keer op keer getest wordt en omhoog vallen echt wel kan. Daarom organiseert PERPLX zijn jaarlijkse nieuw circusfestival in en rond zijn schitterend park.”

Perplx is ondertussen uitgegroeid tot een volwaardig circusfestival. Al mag je de term ‘circus’ zeer ruim interpreteren. Circus blijft natuurlijk centraal staan.  De circushogeschool Codarts Circus Arts te Rotterdam bijvoorbeeld is internationaal een toonaangevende circushogeschool met een bachelordiploma. Collectif Malunés is een swingend circuscollectief dat in hun eigen tent al meer dan honderd maal overal in Europa hun voorstelling ‘Forever, Happily…’ speelde. Op uitnodiging van PERPLX ontmoeten beide werelden elkaar om samen een programma voor een bijzondere zomeravond te creëren. De week vóór het festival komt een selectie van tien afgestudeerde studenten en studenten van de professionele circusbachelor werken en wordt hun universum beïnvloed door de circustent en de artiesten van de Malunés. Een aanzet tot een nieuw en verrassend sprookje… Tijdens het weekend krijgt het publiek een carte blanche van fris geweld en jong talent.

PERPLX brengt vaak een mix tussen theater en circus.  Exclusief op PERPLX is de Belgische première van L'enfant Qui... van Théâtre d'un jour. Als kind droomde een beeldhouwer al van het circus, een vreemd universum vol wonderlijke personages. En hij maakte ze zijn leven lang: kwetsbare figuurtjes uit twijgjes en takjes. De circussterren uit zijn dromen reizen steeds met hem mee. Het publiek wordt meegenomen op een verrassende reis. Acrobaten reiken naar onbereikbare hoogten. Een koorddanseres schuift voorzichtig naar het andere eind van de tent. Een zangeres zingt de poppenspeler toe. Een bonte parade van beelden en visioenen in de circuspiste. Kom zeker ook Family Trees van Janni van Goor, Tank! vzw en Kopergietery ontdekken. Janni van Goor creëert met een mix van professionele artiesten en kinderen een intieme voorstelling waarin circus en danstheater op een unieke manier elkaar ontmoeten. De verloren tederheid tussen kinderen en volwassenen krijgt hier terug een oprechte plaats. ‘Family trees’ draait rond het thema familie. Familie duurt een leven lang. Iedereen behoort tot een familie. Hoe groot of hoe klein ook. Hoe dicht of hoe ver ook. Hoe hecht of hoe los ook. Hoe vertrouwd of hoe vreemd ook. Choreografe Janni van Goor is een vaste waarde in het atelierdocententeam van Kopergietery. Kenmerkend in haar werk is haar sobere, visueel uitgepuurde stijl met een geestige knipoog wanneer de scène dat toelaat.

Het zijn maar enkele voorstellingen, er is nog zoveel meer te ontdekken op 29 & 30 juni en 1 juli in en rond Marke!

Spot de UiTPAS caravan op PERPLX!

UiTPAS komt tijdens de zomer naar je toe! Met de UiTPAS caravan trekt UiT in de zomermaanden de regio rond. Heb je de caravan gespot? Kom ons dan zeker een bezoekje brengen. Aan de caravan krijg je meer informatie over UiTPAS, kan je GRATIS je persoonlijke UiTPAS registreren en alle pashouders kunnen er punten sparen en omruilen. Het loont dus de moeite om langs te komen. Neem een foto aan de caravan, post hem op Instagram of Facebook, vermeld #UiTinzuidwest en maak kans op onder meer een duikinitiatie, restaurantbon of beleef een leuke namiddag met 10 vriendjes in een indoor speelparadijs! 

Media Folder

Praktisch

Wanneer: 29/6 - 1/7

Waar: Marke

Info & tickets: https://www.perplx.be/

Created at: 21/06/2018

Reactie toevoegen

UiT in zuidwest is een realisatie van zuidwest | www.zuidwest.be | alle rechten voorbehouden | privacyverklaring zuidwest | UiTPAS gebruiksvoorwaarden | UiTPAS privacybeleid