Hier vind je dit najaar de Oscar-parels terug!

De Academy Awards – in de volksmond simpelweg de Oscars – worden jaarlijks uitgereikt aan de meest verdienstelijke alternatieve films van het afgelopen jaar. Hoewel de laatste ceremonie plaatsvond in februari 2018 en het merendeel intussen al uit de cinema’s is, krijg je dit najaar in heel wat culturele centra alsnog de kans de Oscar-genomineerden of -winnaars te gaan bekijken. Op deze data vind je een streepje glamour terug in Zuid-West-Vlaanderen.

The Killing of a Sacred Deer
19 oktober, GF Forum Wervik

Hoewel dit duistere, sarcastische drama niet genomineerd werd, heeft de Griekse regisseur Yorgos Lanthimos wél connecties met de Academy. Zijn vorige worp The Lobster werd namelijk genomineerd voor beste scenario. Lanthimos kiest opnieuw voor een apathische Colin Farrell om zijn hoofdrol te vertolken, deze keer is Farrell een charismatische chirurg die een problematische tienerjongen onder zijn hoede neemt. De houten dialogen, het emotieloze acteerwerk, we beloven je dat het allemaal zijn nut blijkt te hebben, zeker in tijden waarin je overacting en emotionele uitbarstingen zowat overal tegenkomt.

The Shape of Water
29 oktober, CC De Schakel Waregem

De nieuwste van de Mexicaanse regisseur Guillermo del Toro is een terugkeer naar zijn essentie: fantasie. Met enkele grote Hollywood-actieproducties op zijn naam, herkennen we in The Shape of Water weer dat spel met het bovennatuurlijke dat van Pan’s Labyrinth een van onze lievelingsfilms maakte. Wanneer een doofstomme poetsvrouw in een geheim Amerikaans laboratorium op een mysterieuze waterman stuit, ontwikkelt zich een wel heel speciale band tussen de twee. Een geschifte Michael Shannon is vastberaden de waterman te breken, maar dat is buiten de smoorverliefde poetsvrouw gerekend. Won onder andere de meest prestigieuze Oscar voor Best Motion Picture en was in nóg twaalf categorieën genomineerd.   

Phantom Tread
16 november, GC Forum Wervik

Het drama Phantom Thread werd in maar liefst 6 categorieën genomineerd, waarvan het er één verzilverde. De film over een kostuumontwerper in het Londen van de jaren ’50 won niet geheel onverwacht de Oscar voor beste kostuumontwerp. Wanneer de befaamde maar koppige couturier Reynolds Woodcock – briljant vertolkt door Daniel Day-Lewis – in een vurige serveerster zijn muze vindt, komen de fundamenten van alles waarvoor hij zo hard gewerkt heeft op losse schroeven te staan.

Disobedience
19 november, CC De Schakel Waregem

Disobedience van de Chileense regisseur Sebastian Lélio is nog te recent om in de Oscars van 2018 bekroond te worden, maar Lélio won met zijn sublieme Una Mujer Fantástica wél het gouden beeldje voor beste buitenlandse film. In Disobedience wordt dit keer geen Spaans gesproken: een Engelse vrouw keert na jaren terug naar de Orthodox-Joodse gemeenschap waarin ze opgroeide. Daaruit was ze jaren geleden verbannen wegens de aantrekkingskracht die ze voelde voor een vriendin. Wie vertrouwd is met Sebastian Lélio, weet dat ook in Disobedience de LGBTQ-thematiek hoogtij zal vieren.

Three Billboards Outside Ebbing, Missouri
22 november, Het Spoor Harelbeke

De grootste concurrent voor The Shape of Water was deze Three Billboards Outside Ebbing, Missouri, die met alle sterren die hij van de media kreeg gemakkelijk zijn eigen Melkweg kon beginnen. Frances McDormand, die je ook kent als hoogzwangere politieagente in het Minnesota van Fargo, ging lopen met het beeldje voor beste actrice. Ze speelt een gebroken moeder die ondanks alles strijdvaardig op zoek is naar de verkrachter en moordenaar van haar tienerdochter. Omdat het politiekantoor in het ingedommelde Ebbing niet van aanpakken weet, knapt ze drie oude reclameborden op: “Raped while dying / And still no arrests? / How come, chief Willoughby?”. Tijdens zo’n tragisch, hartverscheurend verhaal alsnog met een lach op je gezicht zitten, kan enkel in Three Billboards Outside Ebbing, Missouri.

Created at: 27/09/2018

Reactie toevoegen

UiT in zuidwest is een realisatie van zuidwest | www.zuidwest.be | alle rechten voorbehouden | privacyverklaring zuidwest | UiTPAS gebruiksvoorwaarden | UiTPAS privacybeleid