Film in Budascoop: The man who killed Don Quixote

Het heeft nogal wat voeten in de aarde gehad om deze film te maken. Maar eindelijk is hij er! Ooit was Toby (Adam Driver) een ambitieuze, idealistische student die in een Spaans dorpje zijn afstudeerproject "Don Quichote" regisseerde. Vandaag is hij een gevierde, maar verwaande filmmaker. Wanneer hij na vele jaren terugkeert naar Spanje, ontmoet hij de oude man die ooit de rol van Don Quichote speelde. Maar de man waant zich nog steeds Don Quichote en ziet in Toby zijn trouwe volgeling Sancho Panza. Het duo begint aan een bizarre tocht en langzaam wordt Toby meegezogen in een wereld van illusie waarin hij dromen en realiteit niet meer van elkaar kan onderscheiden. 

Het heeft hem 29 jaar gekost, maar het is Terry Gilliam - jawel, van Monty Python - eindelijk gelukt om zijn mythisch droomproject te verfilmen. Geen film / regisseur heeft zo veel tegenslag gekend waardoor er zelfs twee documentaires gemaakt zijn over het doemproject. Er waren onder meer zware problemen met de budgettering, de hoofdrolspeler werd ziek en de set liep onder water. Het klinkt al even absurd als het plot zelf, dat losjes gebaseerd is op het verhaal van Don Quichot (met de nadruk op ‘losjes’). Johnny Depp en Vanessa Paradis, twee van de oorspronkelijke acteurs, hebben intussen niets meer met het project te maken, maar vervangers Adam Driver en Olga Kurylenko doen het ook meer dan prima. Een must voor fans van het absurde genre. 

Een film waar de liefde voor film van af spat!

Maar dan de hamvraag: heeft het enorme gedoe een meesterwerk opgeleverd dat die inmiddels legendarische status waar kan maken? Kort door de bocht: nee, natuurlijk niet. De film is chaotisch, te lang en bij vlagen hysterisch. Maar wát een genot is het dat deze film er gekomen is. En wat heeft Gilliam zijn eigen strubbelingen van de afgelopen vijfentwintig jaar prachtig in het verhaal verwerkt — zoals Cervantes reflecteerde op het vertellen van verhalen, zo neemt Gilliam het filmmaken op de hak. Het eindresultaat is een heerlijke paradox: een film die bij lange na niet Gilliams beste film is, maar toch wel eens zijn meesterwerk zou kunnen zijn.

 De Filmkrant  

Media Folder

Praktisch

Wanneer: woensdag 25 juli tem maandag 27 augustus - 20u15 of 18u 

Waar: Kunstencentrum Buda - Kapucijnenstraat 10 Kortrijk

Info & tickets: http://www.budakortrijk.be/nl/the-man-who-killed-don-quixote

Created at: 17/07/2018

Reactie toevoegen

UiT in zuidwest is een realisatie van zuidwest | www.zuidwest.be | alle rechten voorbehouden | privacyverklaring zuidwest | UiTPAS gebruiksvoorwaarden | UiTPAS privacybeleid