Een gloednieuw festival van kunstencentrum BUDA: Almost Summer

Kunstencentrum BUDA organiseert gedurende twee weekends in juni (14/06 -17/06 + 21/06 - 24/06) een gloednieuw festival - Almost Summer - op diverse locaties op het Buda-eiland. Met dit festival wil het kunstencentrum niet alleen nieuw werk tonen dat in de BUDA-studio’s werd gemaakt, maar wil het ook ruimte bieden voor ontmoeting. Het programma is heel divers, gaande van familievoorstellingen, fluistercinema, performance, dans, tot film in de tuin. Festief, genereus, verrassend en bedoeld voor diverse leeftijden. 

In februari vond alvast de eerste editie van End of Winter festival plaats, dat samen met Almost Summer het voormalige halfjaarlijkse Buda Vista vervangt.
Agnes Quackels, artistiek leidster BUDA: “De achterliggende idee is dat festivals mee gedijen op de seizoenen, die altijd terugkeren. Dat is ook hoe de tijd bij BUDA verglijdt en hoe onze festivals hun gang gaan: dagen worden weken, worden maanden, en elke dag komen kunstenaars tijdelijk in Kortrijk wonen om te werken aan hun geweldige projecten; 1 kunstenaar, 2, 3, 30, 60 theater- en dansgezelschappen werken in onze studio’s en zalen en plots is het dan weer dié ‘tijd van het jaar’: Festivaltijd! Feest-tijd ook, want hét moment van vreugde en geluk waarop kunstenaars, toeschouwers en deelnemers eindelijk ruimte en tijd delen om samen te kijken naar de gerealiseerde producties, samen van gedachten wisselen, praten, lachen, dansen,... het is er allemaal!” 

Enkele voorstellingen uitgelicht:

 • Lisa Vereertbrugghen: SOFTCORE - a hardcore encounter (première) - De Belgische danseres en choreografe ontrafelt de snelheid van hardcore muziek en de camouflage die het met zich meebrengt. Ze danst, spreekt, rust, voelt, danst, danst, danst en blijft in ‘hardcore’.
  vrijdag 15/06 om 20u

 • focus op de kunstenaars van Manyone - Op zaterdag 16.06 wordt het volledige programma ingevuld door Juan Dominguez, Sarah Vanhee, Mette Edvardsen en Alma Söderberg, allen ondersteund door het Europese netwerk apap (advancing performing arts project) waar kunstencentrum BUDA één van de partners is. Het dagprogramma bestaat uit babbels met de kunstenaars, de film The Making of Justice van Sarah Vanhee, en een muzikale lezing van Mette Edvardsen, in samenwerking met Jonathan Burrows, Matteo Fargion en Francesca Fargion. My Only Memory van Juan Dominguez is voor het eerst in België te zien. Deep Etude van Alma Söderberg gaat 23.05 in première op kunstenfestivaldesarts.
  zaterdag 16/06 vanaf 15u30

 • Spectrophilia - In kader van zijn lopende project, nodigt choreograaf Andros Zins-Browne kunstenaars Diederik Peeters en Stina Nyberg uit voor een blind date. Terwijl Diederiks project Apparitions en Stina’s Thunderstruck ogenschijnlijk weinig gelijkenis vertonen, valt hun onderliggende interesse op in de late 19de/begin 20ste eeuw als een tijd waarin wetenschap en magie nauwer met elkaar verweven waren. Vanuit het occulte, elektriciteit als expressie van spiritualiteit, en stemmen uit het dodenrijk stellen de kunstenaars samen drie unieke evenementen voor, in formats waaraan geen van beide kunstenaars zich ooit al waagde – een concert (Stina) en een dansvoorstelling (Diederik) – én een samenwerking rond poppentheater en (erotische) spookverhalen, met begeleiding van Theremin-speler Beatrijs De Klerck.
  donderdag 21/06 vanaf 19u

 • Ivana Müller: Conversations out of place (Belgische première) - Vertrekkend vanuit onze relatie tot de natuur, reflecteert Ivana Müller over de wereld waarin we leven. Conversations Out of Place is een allegorie die plaatsvindt in een ongewoon en licht absurd universum, waarin een groep mensen gedurende dagen, weken, maanden, jaren, steeds hetzelfde pad bewandelt, zich continu bewust over de richting die ze uitgaan, maar langzaam aan toch het zicht op hun eindbestemming verliest. Vertolkt door vier mensen en een plant, versterkt door de blik van het publiek, geeft de voorstelling een beeld van het pruttelende ecosysteem dat interactie, symbiose, afval, vervuiling en biodiversiteit creëert.
  vrijdag 22/06 om 20u30

 • Britt Hatzius: Blind Cinema - Geen gewone filmvertoning, want de toeschouwers krijgen een blinddoek om bij het binnenkomen van de cinemazaal. Een kind doet zijn uiterste best om een getrouw verslag te leveren. 50 Kortrijkse kinderen tussen 9 en 11 zien de film voor het eerst, waardoor hun gefluisterde beschrijvingen fragiel en fragmentarisch zijn. Een speelse theaterervaring over contact en de mogelijkheden en grenzen van taal en fantasie.
  zondag 24/06 om 14u en 17u

 • Miet Warlop/hetpaleis: Big Bears Cry Too (8+) (familievoorstelling) - Miet Warlop krijgt internationale erkenning voor haar visuele originaliteit, eigenzinnige dramaturgie en absurde humor. Haar voorstelling Mystery Magnet speelde meer dan 120 keer over de hele wereld en haar laatste Fruits of Labor was opnieuw een hit. Nu toont ze haar eerste voorstelling voor kinderen.
  zondag 24/06 om 18u

Naast deze voorstellingen zijn er ook nog fijne concerten en films in de tuin van Broelkaai 6. Alle voorstellingen vinden plaats in Budascoop, Budatoren of Broelkaai 6, allen op loopafstand op het Buda-eiland. Het gedetailleerde festivalprogramma vind je op www.budakortrijk.be . Voor Almost Summer werkt BUDA ook samen met het Rijselse hedendaagse kunstenfestival Latitudes Contemporaines. Voor de gelegenheid neemt kunstencentrum BUDA het publiek mee op een zomerse zondaguitstap naar Gare Saint-Sauveur in Rijsel voor de expo OLA CUBA !, de voorstelling Je Passe 1...2 van Judith Dépaule en een cinémix Babylon van Prieure de la Marne. Omgekeerd zal er ook publiek uit Noord-Frankrijk afzakken naar Kortrijk om er in BUDA enkele voorstellingen te komen bekijken. 

Praktisch

Wanneer: 14/06 -17/06 + 21/06 - 24/06 

Waar: diverse locaties op het Buda-eiland Kortrijk

Info & tickets: www.budakortrijk.be

Created at: 29/05/2018

Reactie toevoegen

Reacties

UiT in zuidwest is een realisatie van zuidwest | www.zuidwest.be | alle rechten voorbehouden | privacyverklaring zuidwest | UiTPAS gebruiksvoorwaarden | UiTPAS privacybeleid