Lekker UiT in Brasserie Stefanie’s

stefanies.jpg

Naast de vele gastronomische restaurants in de regio Kortrijk vinden we er steeds meer bistro’s en brasseries die het culinair anders aanpakken. In het jongste jaar openden een pak trendy zaken de deuren in Kortrijk. Lekker UiT ging tafelen bij Brasserie Stefanie’s op de Veemarkt, een van die nieuwkomers.

Brasserie Stefanie’s wil een gat opvullen in Kortrijk. “In Gent, Antwerpen of Brussel vind je trendy bistronomie, maar hier niet. Vandaar onze keuze om in Kortrijk te starten.” Nu, ver hoefde Stefanie Huysman daarvoor niet te gaan, want ze is van Kuurne. Na haar opleiding in Spermalie werkte ze in de bakkerij van haar ouders. Haar vader is op pensioen, maar met heel veel plezier draait hij mee in de brasserie. Hij zorgt er voor dagverse producten. En bij Brasserie Stefanie’s hoef je niet per se te tafelen, je kan er ook binnen voor een drankje. Zo krijgt iedereen die een koffietje gaat drinken bij Stefanie’s er een lekker mousseje (mignardise) bij geserveerd.

In het restaurant herkennen we de hand van de bakker bij het mandje lekker bruinbrood dat we bij de fingerfood geserveerd krijgen. In Brasserie Stefanie’s kan je geen menu en zelfs geen voorgerecht kiezen, maar een voortreffelijk glaasje cava en heel klassieke hapjes (feta, zwarte olijven en schijfjes worst) krijg je wel. Klassiek, maar alles van goede kwaliteit, ook de boter en de olijfolie die erbij op tafel gezet worden. Dat er geen menu aangeboden wordt, is een bewuste keuze. Stefanie: “Wij willen weg van de kaas- en garnaalkroketten. We mikken op een trendy middengroep. Geen sterrenniveau, wel betaalbare originele en trendy gerechten. Ons concept ligt hierin dat onze klanten verkiezen één volwaardig maar verfijnd gerecht te nuttigen, boven het urenlang tafelen. Vandaag kan je in een bistro of brasserie met waarden en normen soms beter en fijner eten dan in sommige zaken die zichzelf restaurant noemen.” Dat wilden wij wel eens uittesten.

In Brasserie Stefanie’s eet je op de eerste verdieping in een strak designinterieur. Visueel boeiend is dat er aan de voorkant een open ruimte gelaten is tussen de twee verdiepingen zoals bij een mezzanine. De barokke luchter zorgt boven en beneden voor sfeer. Wij hadden ook een mooie uitkijk op de kruin van een Christusdoornboom op de Veemarkt. Brasserie Stefanie’s speelt met taal. Bij de ‘Sneukelinge ten huize bereid’ vind je bijvoorbeeld ‘taart van de juffen Tattin’. Die speelsheid zit ook in de kaart die tegelijk klassiek en avontuurlijk oogt, met een serieuze ‘touch’ wereldkeuken. Naast rundstartaar, osso bucco, pladijsfilet en konijn met pruimen, prijken gelakte yellowfin tonijn, kipfilet Louisiana en een spiesje van nobachi-garnalen met oosters parfum. Op een iPad lees je nog een reeks suggesties. Wij kiezen de rundstartaar en ‘Vers uit de zee’, de dagcreatie van chef Francis Verbaeys. Er is geen wijnarrangement, maar je kan een vijftal wijnen per glas bestellen. De wijnkaart is heel internationaal en er wordt vrij hoog gemikt. We go¬kken dat de Portugese Douro ‘Allez Santé 2008’ van het gerenommeerde huis Niepoort (€ 27) zou kunnen passen bij rundstartaar en vis in saus.

De handgesneden rundstartaar is van uitstekende kwaliteit. Niet te fijn gesneden, vers, pittig gekruid en vergezeld van enkele zuurtjes. Bij de mooie portie vlees krijgen we een fris gemengd slaatje en een dot wasabimayonaise, een oosterse smaaktoets die het klassieke gerecht iets extra geeft. De Dourowijn is een zeer aangename compagnon door zijn kruidig karakter. Maar de wijn heeft genoeg fruit, finesse en soepele tannines om ook te passen bij ‘Vers uit de zee’. Het vispannetje met enkele mooie stukken vis (zalm, tong en pladijs) in een rijke vissaus wordt gecombineerd met beetgare groenten. Een gerecht dat niet alleen qua smaak goed zit, het oogt ook heel fraai.

‘De beste Dame Blanche van ’t stad’, daaraan kan je niet weerstaan! Niet dat we veel dame blanche eten in ’t stad, maar de versie van Brasserie Stefanie’s mag er zeker zijn. Huisbereid ijs en een volle, bittere chocoladesaus, zo zou elke dame blanche moeten zijn.

Brasserie Stefanie’s is een zaak waar klasse gerechten geserveerd worden. Klassieke bereidingen met verse producten en af en toe een twist van de chef. Maar dat heeft natuurlijk een prijs. Met zijn tweeën betaalden we € 98,20. Het enthousiasme van Stefanie Huysman en haar echtgenoot Dante Deleu krijg je er gratis bovenop.

Info: www.brasserie-stefanies.be

Tekst: Lieven Vanmarcke - Foto: Patrick Holderbeke

trefwoorden: Restaurant
  • Delen

Zoeken

UiTmail

Ontvang wekelijks UiTtips in je mailbox.

UiTinvlaanderen.be

UiTdatabank_Geef zelf je activiteit in