't Moreelsgoed

Gastronomisch genieten in ‘t Moreelsgoed

Het traject dat chefs afleggen kan verwondering opwekken. Sommigen leggen een parcours af dat langs diverse toprestaurants loopt, anderen leren de stiel als het ware aan zichzelf. In Zuid-West hebben we van beide mooie voorbeelden. In de nieuwjaarsmaand schoven we onze voeten onder tafel bij selfmade chef Tom Loosveldt van restaurant ’t Moreelsgoed in Tiegem. Zonder echte koksopleiding, maar vol passie voor gastronomie, kookt Tom kookt er op hoog niveau (Gault&Millau geeft ’t Moreelsgoed 15 punten).

't Moreelsgoed

We moesten even omrijden door wegenwerken in Ingooigem, maar als je in het lieflijke Tiegem aankomt, kan je moeilijk naast het ‘klein kasteel ‘’t Moreelgoed’ kijken. Met de fraaie toren die dateert uit het eind van de 18de eeuw, krijgt het prachtige herenhuis kasteelallures. Het restaurant vind je in het stijlvol ingerichte basement van het kasteeltje. We worden bijzonder vriendelijk ontvangen door Hilde Degezelle, de vrouw des huizes, en we mogen een tafeltje kiezen. We gaan voor een plaatsje met zicht op de prachtige Franse tuin. In de zomer moet het heerlijk zijn om op het terras te dineren. Nu is het plaatsje gereserveerd voor de rokers. Het interieur van het restaurant ademt rust uit, de bruine tinten worden enkel onderbroken door kleine kleurrijke abstracte schilderijen. En uit de boxen klinkt sfeervolle loungemuziek. Dat Hilde en Tom ook wel van kleuren houden, merken we later als de gerechten op tafel komen en als we een bezoekje brengen aan het knaloranje toilet.

Restaurant ’t Moreelgoed is een menurestaurant. ’s Middags is er een lunch aan 35 euro, en verder is er een 4- of 5-gangenmenu. Wij gaan voor 4 gangen (66 euro) met aangepaste wijnen (18 euro). Bij het huisaperitief, champagne met een vleugje bosaardbei, krijgen we hapjes die doen verlangen naar meer. We onthouden vooral een op het vel gebakken stukje skreifilet, een zachtkruidig oosters pompoensoepje en het rillettesballetje met pickles. Als eerste wijn wordt een strakke Sauvignon Blanc ingeschonken, maar die doet het uitstekend bij de gemarineerde St. Jakobsnootjes met knolselderstructuren, handgepelde garnaaltjes, citrusvinaigrette, tomaat en granny smith. Het gerechtje wordt als een kleurenspel gepresenteerd en het smaakt voortreffelijk. Bij het tweede voorgerecht, gebakken grietfilet met een crème van Vieux de Lille, karnemelkaardappeltjes van corne de gatte, mini shiitakes, jonge spinazie en jus van strandkrabbetjes, wordt een volle witte wijn, “Les Hauts de Lalande” uit de buurt van Carcassonne, geserveerd. De wijn heeft een zweem van kurk, maar daar doet Hilde niet moeilijk over, er wordt meteen een andere fles ontkurkt. Die smaakt voortreffelijk. De wijn tilt het lekkere, gelaagde gerecht extra op. 

Voorgerecht 't Moreelsgoed

Gerijpt vlees 

En het wordt nog beter met het hoofdgerecht: dry aged black Angusrund met een crème van gegrilde witte kool, peterseliewortel, gebrande pijpajuin, savooikool, crème van hazelnootjes en Thaise bearnaise. Het zeer smakelijke gerijpte vlees wordt ondersteund door een brede waaier aan smaken. De rode Oustric Bernard Magrez 2013 uit de Languedoc, een 100% Cabernet Sauvignon, sluit daar perfect bij aan. Bij het gerecht werd van de parures (de restjes van het mooie stuk vlees) een side dish gemaakt, een smaakrijk stoofpotje. Het is de chef zelf die het gerechtje aan tafel presenteert en tijd maakt voor een babbel.

Afsluiten doen we met een dubbel dessert. Het eerste, frisse dessertje is uitgebouwd rond de smaken van bloed appelsien en citrusvruchten en daarna volg een tweede dessertje met lychees in combinatie met nootjes, chocolade en een granité van gin tonic.

Dessert Moreelsgoed

Tom Loosveldt en Hilde Degezelle hebben een hele culinaire weg afgelegd om tot het gastronomisch restaurant ’t Moreelsgoed te komen. Maar ze maken duidelijk dat met passie, enorm veel kan bereikt worden. De naar onze mening dik verdiende 15 Gault&Millaupunten zijn daar een mooie erkenning voor.

Tekst: Lieven Vanmarcke

Info

't Moreelsgoed
Westdorp 17 Tiegem
056/70 07 65

www.moreelsgoed.be

Meer Lekker UiT

UiT in zuidwest is een realisatie van zuidwest | www.zuidwest.be | alle rechten voorbehouden | privacyverklaring zuidwest | UiTPAS gebruiksvoorwaarden | UiTPAS privacybeleid