ID!OTS

U kent ze waarschijnlijk wel, maar mocht dit nog niet het geval zijn is het dringend tijd om ze te leren kennen. ID!OTS roert met de glimlach vuile gitaarrifs door je oorsmeer. Smerige rock ’n roll dansend op een ironische notenbalk. De laatste jaren viel niet te ontkennen dat deze knallende band rond zanger Luc Dufourmont en bassist Dick Descamps meer dan thuishoort op een podium. Goed nieuws voor de hondstrouwe aanhang van deze schuimbekkende band. Op 29 februari verschijnt hun tweede album met als pretentieloze titel II. De podiumplanken worden opgewarmd voor een nieuwe veroveringstocht.

Het ontstaan der id!oten

ID!OTS is een vrij recente band maar slaagde er in het muzikale landschap in onze contreien in een mum van tijd naar hun hand te zetten. Na een doordronken avond in een groezelig Brussels café waar geen enkel van de bandleden zich nog iets van herinnert was de basis voor een muzikaal festijn geboren. De “anciens” Luc Dufoumont en Dick Descamps werden vergezeld door twee – naar eigen zeggen – door Duracell aangedreven jonge wolven, Wouter Spaens en Tom Denolf. Op Record Store Day in april 2014 werd hun eerste – titelloze - album op vinyl gelanceerd. Na één dag waren de platen al helemaal uitverkocht. Door dit succes besloot de band het debuutalbum ook op cd uit te brengen. 

Misschien is de manier waarop ze zelf hun muziek omschrijven nog het beste. We citeren: "Sommige muziek zou terugbetaald moeten worden door de ziekenkas of gesubsidieerd worden door het ministerie van Verkeer. Want geen betere remedie tegen uitblussingsverschijnselen of in slaap sukkelende chauffeurs dan de energieshots die ID!OTS op zijn luisteraars afvuurt."

Een nieuw album

Na twee jaar verschijnt hun tweede album II. Het eerste album van ID!OTS zwoer voornamelijk trouw aan smerige rock en snedige punk. Het tweede album is volgens de heren dan weer een stuk diverser dan het vorige. Toch wordt er verder gewalst tussen punk, Pixies en Suicide. De meeste nummers werden thuis geschreven bij gitarist Wouter en bassist Dick, eenmaal in het repetitiekot worden ze in een ID!OTS-moule gegoten. Bas en drums werden opgenomen in Motormusic te Mechelen, de gitaarpartijen dan weer in de Track-studio’s te Kortrijk. Voor de zang werd dan weer naar de Closed Session studio in Roeselaere getrokken. De band is nog meer op elkaar ingespeeld dan voorheen reeds het geval was. Binnenkort gaan we daar met ronkend plezier over kunnen oordelen. 

Live

Even overlopen. Binnenkort worden de Vlaanders herovert op rauw-muzikale wijze. Achtereenvolgens komen klinkende namen als Bruges La Morte (Brugge), 4AD (Diksmuide), Trefpunt (Gent), De Casino (St-Niklaas), Muziekodroom ( Hasselt), Het Bos (Antwerpen) en Het Depot (Leuven) aan bod. Ook enkele zomerfestivals behoren tot de mogelijkheden maar daarover worden we nog even in het ongewisse gelaten. 

Maar laten we vooral niet vergeten dat we op 25 maart terecht kunnen voor de ultieme ID!OTS release show in De Kreun te Kortrijk. Wat mogen we daarvan verwachten? Luc en Dick maken zich alvast sterk om samen met de beide andere id!oten garant te zullen staan voor een uitgebalanceerde set. Zowel oud als nieuw werk staan in de kijker. Het is een ware luxe om nog nieuwe nummers aan de reeds bestaande set toe te voegen, al was het volgens beiden niet altijd even makkelijk om nummers te schrappen. Hoewel de grotere podia voor deze charismatische rockhelden openliggen is het soms nog even terugdenken aan dat eerste optreden in een piepklein café in Bourges. Het publiek ging er volledig uit zijn dak, de glazen in de kasten rinkelden…

De maatschappelijke warme noot wordt tussen al dit muzikale geweld in niet vergeten. Onlangs trad de band reeds op voor een afgeladen volle muziekclub 4AD. Het publiek bestond uitsluitend uit vluchtelingen. Voor het eerst in hun leven maakten velen onder hen kennis met westerse rock. Een ervaring om nooit te vergeten. 

Bruisende regio

We zouden onszelf niet zijn als we niet nieuwsgierig waren naar de mening van de bands over onze cultureel bruisende regio. Even kijken. Muziekclubs zoals De Kreun vinden ID!OTS fantastisch. Ook het muziekcentrum Track* biedt volgens hen echter tal van mogelijkheden voor jonge en nieuwe bands. Velen in de regio bieden betaalbare repetitiekoten aan. Er is ondersteuning door workshops, kortom het is hier zo slecht nog niet.

Wanneer er zelf uitgegaan wordt weerklinken dezelfde namen. Ook den Trap in Kortrijk is gegeerd. Reeds 25 jaar worden er optredens georganiseerd. Onder andere Soulwax, Goose en Balthazar zetten er hun eerste stappen.

Dick

Naast ID!OTS is Dick ook nog betrokken bij andere muzikale projecten. Samen met Luc Dufourmont speelt hij ook bij Spokane 4774, Donkere Americana en Gutterblues.

Opmerkelijk is dat de release show in De Kreun voorafgegaan wordt door The Lumbers waar zoon Harry de gitaar zwaait. Onlangs kwamen Dick en Harry ook nog samen in beeld op de populaire Kortrijkse facebookpagina Humans Of Kortrijk. Logischerwijs werpt zich de vraag op of er misschien gezamenlijke muzikale plannen op stapel staan. Dit is echter voorlopig nog niet het geval, al valt niets natuurlijk uit te sluiten in de toekomst.

Dick & Harry - Humans of Kortrijk 

UiT ontfutselde Dick ook nog een tip voor jonge muzikanten en beginnende bands: Het klinkt cliché, maar blijf vooral jezelf. Graaf verder dan het aanbod van vandaag. Er liggen verborgen pareltjes in de plooien van de muziekgeschiedenis.

Luc

Ook Luc kwam het voorbije jaar regelmatig met andere projecten in de media. In de populaire West-Vlaamse serie Bevergem acteerde hij rolstoelend als lid van ‘De bende van de rosten’.

Met plezier schetst Luc waar hij zich in zijn dagdagelijkse leven mee bezighoudt:Sinds mei vorig jaar ben ik ‘werkzoekende’ na 35 jaar dienst in de transportsector, de firma waar ik werkte ging destijds failliet. Na het Bevergemse avontuur had ik de smaak te pakken. Ik zoek nu verder in deze schone wereld van beeld en klank. Eind vorig jaar deed ik even mee in de nieuwe serie van Jan Eelen (Callboys). Intussen heb ik ook diverse castings achter de rug, beetje bij beetje komt het los. Ik hoop genoeg opdrachten te krijgen en zo aan het werk te blijven wel beseffende dat dit een bikkelhard wereldje is. Dit en andere muzikale projecten zijn wat ik de komende jaren nog wil doen. Zo ben ik gevraagd voor een project rond de visserij voor het visserijmuseum van Koksijde. Samen met de fantastische Roland Van Campenhout bewerken we oude liederen rond de visserij, we voorzien ze van een bleus-rock’n roll velletje. De bedoeling is dat dit op vinyl wordt geperst en samen met een boek wordt gelanceerd nog voor de start van de zomer. Het is een grote eer om met zo’n grote mijnheer samen te werken. Roland leverde ook een nu al legendarische bijdrage aan ID!OTS, check UrangUtangBoogie. Verder zijn er natuurlijk ID!OTS waar we nu zo veel mogelijk mee gaan optreden, elke dag is een nieuwe uitdaging. Het is wel wennen na 35 jaar vast werk maar verandering van spijs doet eten! Bel me schrijf me, ik ben beschikbaar.

Website ID!OTS

Tekst: Wolfram Carlier

Meer interviews over bands uit en in de regio vind je in de rubriek UiTklinkend.

Meer UiTklinkend

UiT in zuidwest is een realisatie van zuidwest | www.zuidwest.be | alle rechten voorbehouden | privacyverklaring zuidwest | UiTPAS gebruiksvoorwaarden | UiTPAS privacybeleid