Wat doet muziek met onze hersenen?

Word je slimmer van pianospelen of van luisteren naar Mozart? De vraag die de voorbije decennia in heel wat populaire media is verschenen, was het startpunt voor een onderzoeksagenda die intussen is uitgegroeid tot een belangrijk onderdeel van de muziekpsychologie. De recente ontwikkeling en verfijning van technieken voor medische beeldvorming (EEG, fMRI, PET, e.a.) heeft het mogelijk gemaakt ...


Waar
KU Leuven Campus Kulak Kortrijk
Etienne Sabbelaan 53, 8500 Kortrijk
Wanneer
This event is finished.
Organisatie
Postuniversitair Centrum
Prijs
€ 25.0 Basistarief: 25,00 €
Reservatie
puc.kuleuven.be/opleidingen/info/3501
Leeftijd
18+
Links

Word je slimmer van pianospelen of van luisteren naar Mozart? De vraag die de voorbije decennia in heel wat populaire media is verschenen, was het startpunt voor een onderzoeksagenda die intussen is uitgegroeid tot een belangrijk onderdeel van de muziekpsychologie.

De recente ontwikkeling en verfijning van technieken voor medische beeldvorming (EEG, fMRI, PET, e.a.) heeft het mogelijk gemaakt om inzicht te krijgen in wat muziek met mensen doet, zowel bij het spelen als bij het luisteren. Drie grote domeinen tekenen zich hierbij af: het verband tussen muziek en intelligentie; het domein van de neuroplasticiteit, waarbij de structuur van de hersenen verandert als gevolg van doorgedreven muzikale training; en het recente domein van de affectieve neurowetenschappen dat in kaart brengt hoe we kunnen leren genieten van muziek. Veel aandacht gaat daarbij uit naar emoties en de mogelijks helende werking van muziek.

Naast een overzicht van theoretische inzichten doorspekt docent Mark Ruybroucks (KU Leuven) het geheel met talrijke muziekvoorbeelden en beeldmateriaal. Hij legt het theoretisch kader op een bevattelijke manier uit en reikt tips aan om in te grijpen in de eigen omgang met muziek.

Bron: UiTinVlaanderen.be

UiT in zuidwest is een realisatie van zuidwest | www.zuidwest.be | alle rechten voorbehouden | privacyverklaring zuidwest | UiTPAS gebruiksvoorwaarden | UiTPAS privacybeleid