Vorming 'digitaal stamboom maken' i.s.m. heemkundige kring De Meiboom

De zoektocht naar je voorouders is vaak bijzonder boeiend. Als je graag je stamboom wil opmaken, heb je ongetwijfeld heel wat vragen: waar begin ik mijn opzoekingen? Hoe ver kan ik terug in de tijd? Wie kan mij helpen? Welke fouten mag ik zeker niet maken? Om de zoektocht te starten hoef je je niet noodzakelijk te verplaatsen. Heel wat archieven zijn gedigitaliseerd en kun je vanaf je computer ...


Waar
Lokaal Dienstencentrum Het Knooppunt
Gulleheemlaan 20, 8560 Gullegem
Wanneer
This event is finished.
Organisatie
Lokaal Dienstencentrum Het Knooppunt
Prijs
€ 10.0
Kansentarief voor UiTPAS Zuidwest: 2.0 Basistarief: 10,00 €; Bij omruilen van 5 uitpastpunen: 7,00 €
Reservatie
hetknooppunt@wevelgem.be
Telefoon: 056 43 20 80
Contact
hetknooppunt@wevelgem.be
Fax: 056 43 20 80

De zoektocht naar je voorouders is vaak bijzonder boeiend. Als je graag je stamboom wil opmaken, heb je ongetwijfeld heel wat vragen: waar begin ik mijn opzoekingen? Hoe ver kan ik terug in de tijd? Wie kan mij helpen? Welke fouten mag ik zeker niet maken?
Om de zoektocht te starten hoef je je niet noodzakelijk te verplaatsen. Heel wat archieven zijn gedigitaliseerd en kun je vanaf je computer raadplegen (o.m. parochieregisters en registers burgerlijke stand) en er is veel software beschikbaar om het materiaal digitaal

We organiseren opnieuw een cursus ‘Hoe maak ik mijn stamboom?’ voor beginners. Tijdens twee namiddagsessies wordt ‘een leek’ begeleid in het opzoeken van zijn voorouders, bij het opbouwen van zijn stamboom en het realiseren van zijn familiegeschiedenis.

Eerste sessie: Hoe begin ik aan een stamboom?
In de eerste sessie worden de elementaire begrippen door middel van uitleg en documentatiemateriaal aangebracht. Wat maak ik: een stamboom, een stamreeks of een kwartierstaat? En waar is dat alles te vinden? In het familiearchief (trouwboekje, geboortekaartjes, doodsprentjes, rouwbrieven, notarisakten …), in de akten van de burgerlijke stand (geboorte-, huwelijks- en overlijdensakten), in bevolkingsregisters, in de parochieregisters (doop-, huwelijks- en begrafenisakten). Waar worden die bewaard?


Tweede sessie: Hoe kan ik opzoekingen doen via het internet?
In de tweede sessie zal een genealoog je tonen en aanleren hoe je van op je computer thuis de akten van de burgerlijke stand en de parochieregisters kunt raadplegen op de website van het rijksarchief. De ingeschreven cursisten ontvangen ook een syllabus met uitleg over en de toegang tot de vele genealogische websites die er bestaan. Je krijgt ook een digitale syllabus van waaruit je door eenvoudig aan te klikken de websites kunt raadplegen.
Bovendien kan nadien iedere cursist voor zijn opzoekingen zo nodig een ruggensteuntje krijgen tijdens een bezoek aan het archieflokaal van de heemkundige kring in het gemeentehuis (Peperstraat), elke derde zaterdag van de maand, van 9 tot 11.30 uur.

Snel inschrijven is de boodschap, want de plaatsen zijn beperkt. Bij grote interesse organiseren we later een tweede reeks. Mochten de data jou niet passen, maar je hebt wel interesse, laat ons dit dan zeker weten.

Kostprijs: 10 euro voor beide sessies

Bron: UiTinVlaanderen.be

UiT in zuidwest is een realisatie van zuidwest | www.zuidwest.be | alle rechten voorbehouden | privacyverklaring zuidwest | UiTPAS gebruiksvoorwaarden | UiTPAS privacybeleid