ROMA INTIMA. Liefde, lijf en lust. Lezing door BERT GEVAERT

In films, tv-series, boeken en stripverhalen worden de Romeinen vaak voorgesteld als geperverteerde seksmaniakken. Het oude Rome was een seksueel paradijs waar alles kon en alles mocht en waar orgieën dagelijkse kost waren. De allergrootste wellustelingen waren uiteraard de keizers en hun entourage voor wie geen enkel seksueel taboe bestond, denk maar aan keizer Nero en keizer Caligula. ...


Waar
Centrale Bibliotheek Kortrijk
Leiestraat 30, 8500 Kortrijk
Wanneer
This event is finished.
Organisatie
Het Nederlands Klassiek Verbond afdeling West-Vlaanderen
Prijs
€ 5.0 Basistarief: 5,00 €; leden: 0,00 €; -25j: 2,00 €
Contact
thomas.kemseke@telenet.be
Leeftijd
15+
Links

In films, tv-series, boeken en stripverhalen worden de Romeinen vaak voorgesteld als geperverteerde seksmaniakken. Het oude Rome was een seksueel paradijs waar alles kon en alles mocht en waar orgieën dagelijkse kost waren. De allergrootste wellustelingen waren uiteraard de keizers en hun entourage voor wie geen enkel seksueel taboe bestond, denk maar aan keizer Nero en keizer Caligula.
Uiteraard is dat een erg gekleurde – en commercieel interessante – weergave van de werkelijkheid, die gretig aftrek vindt bij een groot publiek.
Maar wat kunnen we op basis van de historische bronnen, namelijk teksten, kunst en archeologische vondsten, vertellen over hoe het er in het intieme leven van de Romeinen echt aan toe ging? Wat zijn de feiten? Hielden de Romeinen van billen of borsten? Hoe was de ideale man onderaan ‘geschapen’? Stonden ze positief of negatief tegenover mensen die wij vandaag LBG’s (Lesbisch, Bi en Gay) noemen? Wat gebeurde er allemaal in het huwelijksbed, maar ook op het toilet? Schaamden Romeinen zich voor hun scheten?
Dat alles en véél meer wordt in woord en beeld tot leven gebracht!

Over de spreker
Bert Gevaert (1978) is doctor in de Taal en Letterkunde: Latijn en Grieks, leerkracht klassieke talen en stadsgids in Brugge. Daarnaast is hij ook instructeur bij de schermgilde de Hallebardiers en gaf in verschillende Europese landen seminaries en trainingen in het middeleeuwse langzwaard, dolk en worstelen. In zijn onderzoek en lezingen focust hij zich op ‘disability studies’, krijgskunst, Romeinse, middeleeuwse en napoleontische geschiedenis.
Van zijn hand verschenen ‘Te wapen’ (Davidsfonds/WPG, 2016), ‘Het grote verhaal van kleine mensen’ (Davidsfonds,2017), ‘Bloedstollend Brugge’ (Saga Uitgaven, 2017) en tal van wetenschappelijke artikels.
Bert is ook lesgever voor Davidsfonds Academie (Te Wapen, Wat een zotten die Romeinen) en reisbegeleider voor de Davidsfonds Cultuurreizen naar Mongolië.

Bron: UiTinVlaanderen.be

UiT in zuidwest is een realisatie van zuidwest | www.zuidwest.be | alle rechten voorbehouden | privacyverklaring zuidwest | UiTPAS gebruiksvoorwaarden | UiTPAS privacybeleid