Over potloden - AFGELAST

Bibliotheek Menen toont tussen 2 maart en 4 april 2020 in een educatieve tentoonstelling voor jong en oud het verhaal van het potlood. Deze tentoonstelling sluit aan bij de Jeugdboekenmaand die gans de maand maart in het teken van kunst staat. Het potlood ligt aan de basis van heel wat … kunstwerken. De geschiedenis van het potlood begint met een verwoestende storm in 1565. Inwoners van het ...


Waar
Bibliotheek Menen
Waalvest 1, 8930 Menen
Wanneer
Van 2 maart 2020 tot 4 april 2020
Organisatie
Bibliotheek Menen
Prijs
gratis Basistarief: 0,00 €
Contact
bibliotheek@menen.be
Fax: 056 51 58 70
Links

Bibliotheek Menen toont tussen 2 maart en 4 april 2020 in een educatieve tentoonstelling voor jong en oud het verhaal van het potlood. Deze tentoonstelling sluit aan bij de Jeugdboekenmaand die gans de maand maart in het teken van kunst staat. Het potlood ligt aan de basis van heel wat … kunstwerken.

De geschiedenis van het potlood begint met een verwoestende storm in 1565. Inwoners van het Engelse dorpje Borrowdale (Lake District) gingen de schade opnemen en ontdekten onder de wortels van een omgewaaide eik een glimmende, zwarte substantie. Ze noemden dit spul ‘zwart lood’, maar het bleek puur grafiet te zijn. En je kon er tekens mee aanbrengen. Een van de onderdelen van het potlood was geboren.

Hoe evolueerde het potlood sinds de vondst van die zwarte materie? Wat is er aan de hand met die benaming ‘potlood’. Wanneer kwam het cederhout op de proppen? Hoe worden potloden gemaakt, vroeger en nu?

Naast de (beknopte) geschiedenis van het potlood, vind je commentaar over ‘Wat is grafiet?’ en de oorsprong van het cederhout. Maar ook hoe het zit met die hardheden van potloden (2B or not 2B). En welke fabrikanten zijn nog actief of onder welke merken kan je ze aantreffen. Meer dan Conté, Faber-Castell en Caran d’Ache?

Je ontdekt in de tentoonstelling niet alleen verschillende soorten potloden, mogelijks maak je kennis met enkele gekende potloodventers. Schrijvers, artiesten, wetenschappers die zweren bij een of ander potloodmerk.

Naast informatieve panelen met teksten, afbeeldingen en voorbeelden van potloden, kan je ook enkele bedrijfsfilms bekijken over de productie van dit bijzondere kleinood. Aan de leestafel kan je nog diverse boeken of pancartes over potloden raadplegen.

Iedereen welkom tijdens de openingsuren van bibliotheek Menen. Dagelijks van 8u30 tot 19u, op zaterdag van 9 tot 12u.

Deze tentoonstelling sluit aan bij de tentoonstelling Om (van) te houden in stadsmuseum ’t Schippershof rond het thema verzamelen. Naast het werk van de Gentse kunstenares Lies Caeyers, de verzameling van de Meense, Lauwse en Rekkemse cafés en stukken uit de museumcollectie kan je daar o.m. ettelijke honderden potloden ontdekken uit de verzameling van bibliotheekmedewerker Bert Seghers.

Bron: UiTinVlaanderen.be

UiT in zuidwest is een realisatie van zuidwest | www.zuidwest.be | alle rechten voorbehouden | privacyverklaring zuidwest | UiTPAS gebruiksvoorwaarden | UiTPAS privacybeleid