OFFERING the will to survive

Opening Zaterdag 19 januari om 19u: NewSpace: Offering the will to survive: Peter Puype & Dani Ploeger (NL) FrontSpace: Symbols of Democracy: Pieter jan Martyn - een artistiek onderzoek naar Bend Van Nijvel Showcase: Bikini-projects # - 5curator Marina Lopes Coelho Bruthausgallery koos voor het eerste toonproject van 2019 om, zowel in NewSpace als in FrontSpace kunstenaars te programmeren met ...


Waar
BruthausGallery
molenstraat 84, 8790 Waregem
Wanneer
This event is finished.
Organisatie
BruthausGallery
Contact
joris.vander.borght@bruthaus.be
Fax: 0473 63 69 63
Links

Opening Zaterdag 19 januari om 19u:
NewSpace: Offering the will to survive: Peter Puype & Dani Ploeger (NL)
FrontSpace: Symbols of Democracy: Pieter jan Martyn - een artistiek onderzoek naar Bend Van Nijvel
Showcase: Bikini-projects # - 5curator Marina Lopes Coelho
Bruthausgallery koos voor het eerste toonproject van 2019 om, zowel in NewSpace als in FrontSpace kunstenaars te programmeren met werk dat bijzonder aansluit bij de actualiteit;

OFFERING the will to survive - Peter Puype & Dani Ploeger @ BruthausGallery - NewSpace
In NewSpace combineerde curator Joris Van der Borght twee fel omstreden kunstenaars Peter Puype (vast aan de galerie gebonden) met de Nederlandse beeldend kunstenaar Dani Ploeger. Beide kunstenaars hebben alvast een ding gemeen, ze gaan in hun werk steeds op zoek naar de betekenis van geweld op geo-politieke schaal die onze wereld de laatste dertig jaar kenmerkt. Beide kunstenaars sloten zich eind 2017 gezamenlijk op voor een incubatieperiode in Nederland, het toonproject ‘OFFERING the Will to survive’ is het resultaat van deze incubatieperiode en het maandenlange werken nadien. Referenties naar zowel binnenlandse gebeurtenissen als wat er globaal geschiedt zijn gevoelig aanwezig.

Peter Puype, °1974 – Torhout, onderzoekt ons manipulatieve gedrag in relatie met anderen, hoe we manipuleren en hoe we gemanipuleerd worden. POWER WILL DESTROY (werk, 2018, plexi, 1/1m, courtesy Peter Puype, foto: P.Puype) we zijn allemaal gedreven door de wil tot macht, Nietzsche omschreef het als: ‘Wille zur Macht’. Deze macht bekomen we door het hanteren van allerhande manipulatieve technieken, met het beperken van de vrijheid van anderen als doel. We zijn beperkt door de samenleving en door de anderen terwijl onze grootste beperking nog steeds onszelf is. Deze beperkingen brengen angst, als een drijfveer van ons bestaan, met zich mee.

Het werk van Dani Ploeger verkent situaties van conflict en crisis aan de randen van de wereld van high-tech consumptie. In zijn objecten, video’s en apps benadrukt hij de zowel fragiele als ruwe materialiteit van alledaagse digitale technologie, en stelt op deze manier de gepolijste, utopische marketing rond technologische innovatie en de implicaties voor lokale en globale machts-dynamieken ter discussie. Ploeger ontwikkelt zijn werk vaak in het kader van pseudo-journalistieke verkenningsreizen naar conflict- en crisisgebieden. Zo was hij als ‘embedded journalist’ met Oekraïense soldaten aan het front in de Donbass Oorlog om een Virtual Reality installatie te maken, reisde hij naar Nigeria om elektronisch afval afkomstig uit Europa te verzamelen, en interviewde hij in Pakistan getuigen van Amerikaanse drone aanvallen voor een project rond geluid en geweldstechnologiën. In BruthausGallery zal hij nieuw werk presenteren dat prikkeldraadversperringen en surveillance-technologie onderzoekt aan de hand van een reis naar het zogenaamde anti-immigratie hek tussen Hongarije en Servië.


SYMBOLS OF DEMOCRACY - Pieter jan Martyn @ BruthausGallery - FrontSpace

Na een ontmoeting op het atelier van Pieter jan Martyn, een paar jaar terug, gaf Bruthausgallery de kunstenaar de opdracht om een onderzoek te starten naar Bende van Nijvel.
Na bijna 7 jaar zo goed als exclusief in Duitsland tentoon te stellen, wordt op 19 januari 2019 Pieter jan Martyn’s nieuwste reeks in BruthausGallery te Waregem voorgesteld.
De reeksen uit het oeuvre van Pieter jan Martyn inspireren zich steevast op een doorgedreven, bijna journalistiek geschiedkundig onderzoek. Het gaat voor Martyn omtrent het schilderkundig vertalen van een ‘pseudo’ accurate reconstructie van de geschiedenis. Voor SYMBOLS OF DEMOCRACY voerde Martyn een breed visueel beeldonderzoek naar de gehele invloedsfeer die heerste naar aanleidng van de aanslagen van de bende van Nijvel. Van hieruit legt de kunstenaar linken die kunnen leiden naar de, hypothetisch fictieve, waarheid. Het gevonden beeldmateriaal, alsook het onderzoeksproces an sich, liggen aan de basis voor Pieter jan Martyn’s recentste reeks figuratieve schilderijen. De toeschouwer wordt aangezet om aangenomen waarheden los te laten en met een kritische blik naar het verleden terug te kijken, specifiek naar ‘de jaren van lood’. Kenmerkend voor het werk van Martyn zijn de dreigende sluierachtige grisailles, met complexe nuances van kleur, licht en schaduw. Technisch zijn de werken opgebouwd uit half transparant geschilderde en geschuurde verflagen, waarbij de onderlagen een figuratieve suggestie vertalen die balanceert tussen abstractie en een herkenbare werkelijkheid. Jonas Bruyneel volgde Pieter jan Martyn’ onderzoeksproces doorheen deze reeks op de voet. Dit resulteerde in de gelijknamige ‘verslaggevende’ catalogus die in gelimiteerde oplage (100) wordt voorgesteld op de tentoonstelling.

SYMBOLS OF DEMOCRACY solo expo Pieter jan Martyn BRUTHAUS GALLERY 19.01.2019-27.02.2019 Molenstraat 84, 8790 Waregem


Bikini -projects #5 in Showcase

Voor de vitrine ‘Showcase’ cureert opnieuw Marina Lopes Coelho (kunsthal Gent en Kunsthalle Sao Paulo) . Meestal programmeert ze hiervoor Braziliaanse kunstenaars.
Meer info volgt later.


Performance on opening Kasper de Vos in NewSpace

Voor Performances on Openings cureert opnieuw Marina Lopes Coelho (kunsthal Gent en Kunsthalle Sao Paulo) . Meestal programmeert ze hiervoor Belgische of Nederlandse kunstenaars, voor deze opening wordt dit een performance van Kasper de Vos.
Meer info volgt later.

Bron: UiTinVlaanderen.be

UiT in zuidwest is een realisatie van zuidwest | www.zuidwest.be | alle rechten voorbehouden | privacyverklaring zuidwest | UiTPAS gebruiksvoorwaarden | UiTPAS privacybeleid