MuziekBoutique met Tristan Driessens - Lezing & muziek - De muzikale rijkdom van Turkije

In deze lezing licht Tristan Driessens (luitist, musicoloog) de Turkse muziekcultuur toe: van de klassieke Ottomaanse hofmuziek tot de opzwepende feestmuziek van de zigeuners, van de religieuze muziek van de draaiende Dervishen tot de mysterieuze troubadour-muziek uit Anatolië. Met behulp van beelden, verhalen en muziekfragmenten belicht hij het instrumentarium (oed, saz, ney, kanun, tanbur, ...


Waar
Centrale Bibliotheek Kortrijk
Leiestraat 30, 8500 Kortrijk
Wanneer
This event is finished.
Organisatie
Centrale Bibliotheek Kortrijk
Prijs
€ 5.0
Kansentarief voor UiTPAS Zuidwest: 1.0 Basistarief: 5,00 €
Reservatie
apps.ticketmatic.com/widgets/uik/addt...
Contact
Fax: www.kortrijk.be/bibliotheek/muziekboutique
Leeftijd
18+
Links

In deze lezing licht Tristan Driessens (luitist, musicoloog) de Turkse muziekcultuur toe: van de klassieke Ottomaanse hofmuziek tot de opzwepende feestmuziek van de zigeuners, van de religieuze muziek van de draaiende Dervishen tot de mysterieuze troubadour-muziek uit Anatolië.

Met behulp van beelden, verhalen en muziekfragmenten belicht hij het instrumentarium (oed, saz, ney, kanun, tanbur, enz.) van de Turkse volks- en klassieke muziek, de ritmische verscheidenheid (usul) en het complexe modale muziek-systeem (makam). Een kort recital op de oosterse korthalsluit (oed) sluit deze muzikale lezing af.

Als kind van een muzikale nomadenfamilie bracht Tristan Driessens het grootste deel van zijn jeugd al reizende door in Zuid-Europa. Hij leerde de Oriëntaalse luit (oed) bespelen in Spanje, waar hij in aanraking kwam met Arabo-Andaloesische en Sefardische muziek. Later ging hij in de leer bij de Turkse grootmeester Necati Celik in Istanbul en specialiseerde hij zich in Ottomaanse klassieke muziek. Terug in België behaalde hij master-graden musicologie (Universtité Libre de Bruxelles) en Turkse ‘Ûd (Lemmens LUCA School of Arts, Leuven). Sinds 2011 heeft hij de artistieke leiding over het Turks-Belgische Lâmekân Ensemble, dat internationaal gelauwerd werd en uitgroeide tot een vaste referentie binnen de klassieke Ottomaanse muziekuitvoering.

MuziekBoutique is een programma rond, over en mét muziek, waar kenners en liefhebbers luisteren naar en praten over één bepaald genre, artiest, groep, componist. Voor al wie houdt van muziek en interesse heeft in anekdotes of gewoon van een rustige muzikale avond in gelijkgestemd gezelschap wil genieten. Wie daarna meer wil kan terugvallen op de rijke muziekcollectie van de bibliotheek.

Bron: UiTinVlaanderen.be

UiT in zuidwest is een realisatie van zuidwest | www.zuidwest.be | alle rechten voorbehouden | privacyverklaring zuidwest | UiTPAS gebruiksvoorwaarden | UiTPAS privacybeleid