Lezing Dwars door Oceanië van Wouter Deboot

VOLZET In Dwars door Oceanië doorkruist reporter en fietsliefhebber Wouter Deboot een heel continent op de fiets. Nadat hij eerder al voor Iedereen Beroemd naar het Noorderlicht trok en dwars door Amerika fietste, verkende hij dit keer Oceanië. Met zijn fietstocht wil hij ons laten kennismaken met onze tegenvoeters.Een fietstocht van 7.000 kilometer, dwars door de Australische woestijn en ...


Waar
Bibliotheek Harelbeke
Eilandstraat 2, 8530 Harelbeke
Wanneer
This event is finished.
Organisatie
Bibliotheek Harelbeke
Reservatie
info.bibliotheek@harelbeke.be
Contact
info.bibliotheek@harelbeke.be

VOLZET

In Dwars door Oceanië doorkruist reporter en fietsliefhebber Wouter Deboot een heel continent op de fiets. Nadat hij eerder al voor Iedereen Beroemd naar het Noorderlicht trok en dwars door Amerika fietste, verkende hij dit keer Oceanië. Met zijn fietstocht wil hij ons laten kennismaken met onze tegenvoeters.Een fietstocht van 7.000 kilometer, dwars door de Australische woestijn en Nieuw-Zeeland. Het is een huzarenstukje waar Wouter Deboot (37) elke maandag trouw verslag van uitbrengt in het dagelijkse programma ‘Iedereen Beroemd’. Vertrekken deed Wouter vanuit Darwin (Australië) om nadien door het Australische eiland Tasmanië en Nieuw-Zeeland te trekken. Zijn doel: het meest zuidelijke (bewoonde) punt van Oceanië bereiken met de fiets: Stewart Island (Nieuw-Zeeland). Het werd een avontuur met prachtige landschappen, vele verrassende ontmoetingen, ontberingen en toffe ontdekkingen. Bijwijlen eenzaam en doodsaai - “vaak voelde ik me alleen op de wereld” - maar de dorre woestenij bleek ook een gulle bron van verhalen.
De Australische outback is één van de meest desolate plaatsen op aarde, maar toch slaagde Deboot - enkel gewapend met een fiets, een tent, een paar camera’s en een gezonde dosis nieuwsgierigheid - erin enkele van zijn geheimen prijs te geven. Of althans de geheimen van de bewoners. Zo ontmoette hij bijvoorbeeld een gevluchte nazaat van de afgezette Kroatische koning en probeerde hij samen met de bewoners van een tienkoppig dorpje een mysterieuze verdwijningszaak op te lossen. “Ik dacht dat het niet eenvoudig ging zijn om verhalen te sprokkelen in zo’n desolaat landschap”, vertelt Wouter aan de telefoon. “Maar dat blijkt mee te vallen. Er is namelijk maar één weg die van het noorden naar het zuiden van Australië loopt. Je botst er dus onvermijdelijk op.” De woestijn krioelt volgens de tv-maker van de zonderlinge figuren. “Niemand belandt zomaar in de outback, heb ik de indruk. De mensen die ik ontmoet, zijn vaak ongure figuren van wie je nooit echt zal weten waarom ze er precies zijn beland.”
“In de outback heb ik nooit gevreesd voor mijn leven, maar Nieuw-Zeeland is wat dat betreft veel heftiger”, aldus de West-Vlaming. “In het uiterste noorden heerst totale armoede. De mensen wonen in krotten, hun voortuinen liggen vol afval en ik heb me er meer dan eens onveilig gevoeld. Motorbendes, druggebruikers, auto’s die zonder reden naast me stoppen... Je mag niet vergeten dat ik, als eenzame fietser, ook duizenden euro’s aan materiaal mee heb. Het is al een paar keer gebeurd dat ik de oprit van een onbekend huis opdraaide om die types te doen geloven dat ik daar woonde.” Meer dan 30.000 kilometer heeft Deboot de voorbije jaren al afgelegd op zijn fiets. Is hij niet gewoon een carrière als wielrenner misgelopen? “Als jonge puber heb ik weleens meegedaan aan een wedstrijd, maar dat is me niet zo goed bevallen”, lacht hij. “Ik had al snel begrepen dat je er alles voor moest laten als je in het wielrennen iets wil betekenen, en daarvoor had ik te veel andere hobby’s.

Bron: KW.be, HLN.be & nieuwsblad.be

Bron: UiTinVlaanderen.be

UiT in zuidwest is een realisatie van zuidwest | www.zuidwest.be | alle rechten voorbehouden | privacyverklaring zuidwest | UiTPAS gebruiksvoorwaarden | UiTPAS privacybeleid