Kunstmuur doorheen Afrika

Na vele reizen doorheen vele Afrikaanse landen (Kenya, Tanzania, Namibië, Botswana, Madagascar, Ethiopië, Ghana, Uganda, Senegal), aanvankelijk als toerist, later als vrijwillig werkster, liet Afrika mij niet meer los. Een prachtig continent, met prachtige natuur en mensen, maar met nog o zo veel werk. Een aantal jaren geleden volgde ik enkele cursussen fotografie en photoshop aan het CVO in ...


Waar
Ontmoetingscentrum d'Iefte
Hoogstraat 122, 8540 Deerlijk
Wanneer
This event is finished.
Organisatie
Ontmoetingscentrum d'Iefte
Prijs
gratis Basistarief: 0,00 €
Contact
cultuur@deerlijk.be
Links

Na vele reizen doorheen vele Afrikaanse landen (Kenya, Tanzania, Namibië, Botswana, Madagascar, Ethiopië, Ghana, Uganda, Senegal), aanvankelijk als toerist, later als vrijwillig werkster, liet Afrika mij niet meer los.
Een prachtig continent, met prachtige natuur en mensen, maar met nog o zo veel werk.
Een aantal jaren geleden volgde ik enkele cursussen fotografie en photoshop aan het CVO in Zwevegem. Deze cursussen lieten mij kennis maken met de technische kant van fotografie. Na de cursus portretfotografie wist ik dat daar mijn doel lag.
Humanitaire portretten, documentaire foto’s van ‘het leven zoals het is’ hier en vooral in Afrika, waar ik momenteel bezig ben met een projectwerking via mijn VZW Makoye Kafo.
Het begon in april 2013 in Toubacouta Senegal. We waren, na een vermoeiende winter, van plan een rustvakantie door te brengen in een klein Afrikaans authentiek dorpje. We ontmoetten Mady Diamba Diouf, een jongeman, die ons introduceerde in het echte Afrikaanse leven. Hij begeleidde ons met de ezeltaxi, naar Medina, een arm broussedorpje. De start van mijn Afrika verhaal.
De confrontatie met de armoede, de realiteit, was bikkelhard, maar anderzijds, de vreugde van de mensen, hun glimlach en dankbaarheid ondanks hun armoede… liet ons niet meer los.
Deze levensvreugde inspireerde mij om Afrika fotografisch vast te leggen. Geen triestige foto’s maar realistische foto’s van het leven zoals het is.
De tentoonstelling krijgt de naam ‘C’est l’Afrique qui parle’, omdat de beelden ons zonder woorden vertellen over het leven in het zwarte Afrika.
Mijn doel is vooral sprekende beelden te maken, van mensen die aanzetten tot een verhaal, van mensen die ons raken, van mensen die inspireren, van vele ‘mooie’ mensen…
Ook de majestueuze baobab bomen van Madagascar lieten een opmerkelijke indruk achter.
Ongeveer 3 maal per jaar ga ik naar Toubacouta in Senegal om de projectwerken van onze VZW op te volgen en te voltooien. Onze doelstellingen zijn vooral hulp bieden op gebied van onderwijs, medische zorg, en zorg voor vrouwen.
Zo kunnen we terugblikken op een reeks realisaties, zoals een sanitair blok voor het schooltje, graanmolens voor hulp aan vrouwelijke arbeid, een poste de santé, zonnepanelen…kleine druppeltjes die het verschil kunnen maken.
Tijdens de reis maak ik heel wat portretten van mensen onderweg. Ik maak hier in België de foto afdrukken op papier en bezorg ze hen de volgende reis. De bevolking glundert als ik toekom met een reeks foto’s van hen.

Om mijn fotografische kennis te onderhouden ben ik lid van de fotoclub in Deerlijk en in Zwevegem. Op die manier krijg ik impulsen, tips en tricks om de foto’s te verfijnen en sterker te maken.
De foto’s zijn hier in zwart wit, een bewuste keuze, waarbij vooral aandacht gaat naar de mens, het humanitaire, het leven zoals het is.
Dankzij de kunstmuur krijg ik de gelegenheid om mijn passie te delen met de bevolking van Deerlijk en omstreken.

Bron: UiTinVlaanderen.be

UiT in zuidwest is een realisatie van zuidwest | www.zuidwest.be | alle rechten voorbehouden | privacyverklaring zuidwest | UiTPAS gebruiksvoorwaarden | UiTPAS privacybeleid