Kinderboerderij Van Clé

De oude boerderij dateert uit het jaar 1651, en werd aangekocht door de gemeente Marke in september 1973. In 1975 werden de nodige herstellingen en restauraties aan de gebouwen uitgevoerd. Wanneer deze in 1976 voltooid waren kon de werking op de Kinderboerderij van start gaan en werd de boerderij officieel gedoopt tot de VZW Van Clé Kinderboerderij.


Waar
Kinderboerderij Van Clé
Moteweg 11, 8510 Marke
Wanneer
Altijd open
Leeftijd
3+
Links

Algemeen

De programma's bestaan altijd uit een theoretisch gedeelte en een praktisch gedeelte. Wij willen de kinderen kennis bijbrengen rond bepaalde themas door beleven en doen (tasten, ruiken, voelen, ...)

Alle programmas worden gegeven op de Kinderboerderij en lopen tussen 9 en 12 uur en van 13 tot 16 uur. Wanneer u als groep (school, jeugdvereniging,) een bezoek wenst te brengen aan de Kinderboerderij dan dient u hiervoor vanzelfsprekend te boeken.
Brood bakken

Na een theoretisch gedeelte is het tijd om de handen uit de mouwen te steken. Elk kind maakt zijn eigen brood. Terwijl het deeg rijst krijgen de kinderen toelichting over de werking van het ovenbuur. Ieder kind krijgt zijn eigen brood mee naar huis.
Boerderijspel

Een ontspannend spel met allerlei opdrachten en praktische proeven: zaklopen, kruiwagenrace, klompenloop,. Dit spel richt zich naar kinderen uit het eerste, tweede en derde leerjaar.
Cluedo

Op de boerderij is er door iemand op een bepaalde plaats iets verstopt. Aan de hand van opdrachten moeten de kinderen te weten komen wie het gedaan heeft, wat er verstopt is en waar het ligt. Uiteraard wordt aan de kinderen duidelijk verteld dat het hier om een spel gaat. Deze activiteit is uitermate geschikt voor een verjaardagsfeest. Dit door het ontspannende en speelse karakter ervan.
Hoevewerk

Taken zijn afhankelijk van het seizoen. Kan alleen met hulp van de begeleiders! De taken kunnen onder andere zijn: stallen uitmesten, op het veld werken, erf proper maken, mesthoop opruimen, konijnenhokken kuisen,.
Kleuterpad

Op het kleuterpad kunnen de allerkleinsten de boerderij ontdekken. Via allerlei activiteiten (voeldozen, activity-center, ...) die de zintuigen prikkelen ontdekken de kinderen het leven op de boerderij en de natuur in het algemeen. In ons aangepast prieel komen de kinderen in direct contact met de dieren.
Composteren

Terwijl de kinderen de handen uit de mouwen steken en werken in ons composteercentrum, leren zij op welke manier we de afvalberg kunnen verminderen door te composteren. Ook komen ze meer te weten over het proces zelf maar het accent ligt op het werken in de natuur.
Kruidje roer me wel

Een programma om van te smullen, te ruiken of te voelen. Na een bezoek te hebben gebracht aan de kruidentuin en eens nader kennis te hebben gemaakt met enkele bekende kruiden is het tijd om te werken. We maken kruidenpannen-koekjes, kruidenzakjes en kruidenkaas.
Natuurspel

De boerderij ontdekken door ervaren, zelf ontdekken, bijleren, opzoeken. Dit spel is educatiever van aard dan het boerderijspel en richt zich naar kinderen uit het derde, vierde, vijfde en zesde leerjaar.
Op Ontdekking

Door middel van een spel, waarbij de kinderen informatie krijgen over de familie, het geluid en de voeding van de dieren leren zij de boerderij kennen. Dit is in feite een rondleiding verpakt is spelvorm.
Rondleiding
Via een geleide wandeling op de boerderij komen de kinderen alles te weten over de dieren. Ze krijgen ook informatie over de akker, de boomgaard en zoveel meer. In tegenstelling tot het programma « op ontdekking » leren de kinderen meer dan enkel over de dieren.
Wol

Eerst brengen de kinderen een bezoek aan de schapen alwaar ze meer te weten komen over de wol, de verzorging van de schapen, de voeding, de familie,enz. Daarna worden de verschillende stappen in het bekomen van wol besproken. Vervolgens kunnen de kinderen zelf spinnen, weven, punniken, pompons maken,.
Zoen Zoen Bijen

Eerst en vooral brengen de kinderen een bezoek aan de bijenhal op de kinderboerderij waarna ze meer te weten komen over het wonderlijke leven van de bij in en buiten de kast. Ook aan dit programma is een workshop gekoppeld. Dit programma richt zich naar kinderen uit het vierde, vijfde en zesde leerjaar.

Bron: UiTinVlaanderen.be

UiT in zuidwest is een realisatie van zuidwest | www.zuidwest.be | alle rechten voorbehouden | privacyverklaring zuidwest | UiTPAS gebruiksvoorwaarden | UiTPAS privacybeleid