In het spoor van Henry Van de Velde en 100 jaar Bauhaus

Deze 7-daagse reis staat in het teken van Henry Van de Velde en het Bauhaus. 100 jaar Bauhaus wordt uitvoerig herdacht in Duitsland. De twee nieuwe Bauhaus musea in Weimar en Dessau zullen slechts klaar zijn tegen 6.4.2019 (opening Weimar) en in september 2019 (Dessau). De Antwerpse Art-Nouveau architect Henry Van de Velde speelde een grote rol in het ontstaan van het Bauhaus. Hij werd door de ...


Waar
Stationsplein
Stationsplein , 8530 Harelbeke
Wanneer
This event is finished.
Organisatie
vtbkultuur harelbeke
Prijs
€ 675.0 Basistarief: 675,00 €
Contact
Fax: 0499803280
Leeftijd
18+

Deze 7-daagse reis staat in het teken van Henry Van de Velde en het Bauhaus.

100 jaar Bauhaus wordt uitvoerig herdacht in Duitsland. De twee nieuwe Bauhaus musea in Weimar en Dessau zullen slechts klaar zijn tegen 6.4.2019 (opening Weimar) en in september 2019 (Dessau).

De Antwerpse Art-Nouveau architect Henry Van de Velde speelde een grote rol in het ontstaan van het Bauhaus. Hij werd door de groothertog van Thüringen in het begin van de 20ste eeuw gevraagd om een kunstschool op te richten in Weimar. En hij stelde zelf de eerste directeur van het Bauhaus aan: Walter Gropius.

Ziehier het (voorlopige en nog niet definitieve) schema van onze Bauhausreis.

20.10.2019 : Reis vanuit Harelbeke maar ook vanuit andere steden naar Weimar.

21 en 22.10.2019 : Bezoek aan Weimar en de omgeving rondom Weimar:
- Bauhaus-wandeling met bezoek aan de Universiteit (Van de Velde), Haus am Horn en ook het "nieuwe bouwen" (das Neues Bauen am Horn), Haus am Pappeln (het woonhuis van de familie Van de Velde), de vroegere Bibliotheks- und Vortragsraum Nietzsche Archiv, unsw...van Henry Van de Velde)
- Bezoek aan het nieuwe Bauhaus museum (opening voorzien op 6 april 2019).
- Wandeling "Weimarer Moderne"
- Dorpskerk van Mellingen (het schilderij met dit thema hangt in het Lyonel Feininger museum in Quedlinburg) dat we eveneens bezoeken. Lyonel Feininger was een Amerikaanse schilder die ook "Meister" was aan het Bauhaus.
- Feininger Turm in Mellingen
- Tannrode "Korbmachermuseum" met de Van de Velde Ausstellung (Demokratie Weimar)
- Gauforum Weimar (met tentoonstelling) = nazi architectuur

23.10.2019: Bezoek Jena
- Denkmal für Ernst Abbe (monument van Henry Van de Velde versierd met werken van de kunstenaar Constantin Meunier)
- Lichtsaüle Walter Dexel (Rudolstädterstrasse 39) in de kleuren van De Stijl (Theo Van Doesburg werd uitgenodigd om als leraar aan het Bauhaus te fungeren maar werd beschouwd als een ruziemaker en weggestuurd!!)
- Gropius Villen Auerbach en Zuckerkandl (Klassiches Moderne)
- Kulinarische hommage aan Henry Van de Velde in het Museumcafé Philisterium Jena (we drinken en eten er koffie of thee met een taartje - het servies werd door Henry Van de Velde ontworpen en her uitgebracht...)
- Schott Villa (Ausstellung Pioniere der Glasindustrie)
- Kunstsammlung Jena (Kirchner, Paul Klee, Schlemmer und Kandisnsky)

24.10.2019: Bezoek Gera
- Thilo Schoder (vriend Van de Velde) en zijn gebouwen (Industriebau Golde, Schäfersche klinik, Wohnsiedlung Ulmenhof, Wohnhaus Meyer, Haus Sparnberg, Seidenweberei Schulenberg&Bessler met de Thilo Schoder kamer)
- Museum für Angewandte Künst (Ferberschen Haus)
- Otto Dix Museum (entartete Kunst - schildert de gruwel van de oorlog) - Dit staat niet onmiddellijk in verband met het Bauhaus maar zoals bekend heeft Otto Dix vooral de gruwel van de 1ste W.O. weergegeven. Hier in dit museum wordt een breder overzicht van zijn werken weergegeven. Weet ook dat Otto Dix later directeur werd van het Museum voor Schone Kunsten in Dresden en daar door de nazi's als één van de eerste museumdirecteurs aan de kant werd gezet.
- Handelshof (Schlossstrasse)
- Haus Schulenberg (Van de Velde) + Skulpturenpark
- Museum Lyonel Feininger in Quedlinburg

25.10.2019
- Spaziergang durch Piesteritz (woonerf -tuinwijkidee- voor arbeiders en bedienden en kaderleden die werkten voor de nabijgelegen chemische fabriek) - onder voorbehoud
- Kloster in Elbingerode (arch. Godegard Schwetheim)
- het Bauhaus, het Kornhaus en de Meisterhauser
- Besuch Ministerium für Umwelt (die Schlange architectur) = moderne architectuur
- het nieuwe Bauhaus museum

26.10.2019
Terugreis naar België.

info
guido.deloof@gmail.com
0499803280
100 jaar Bauhaus wordt uitvoerig herdacht in Duitsland maar we moeten er toch wat kanttekeningen moeten bij plaatsen hoor! De twee nieuwe Bauhaus musea in Weimar en Dessau zullen slechts klaar zijn tegen 6.4.2019 (opening Weimar) en in september 2019 (Dessau). Vandaar dat we deze reis in oktober 2019 organiseren!!

Bron: UiTinVlaanderen.be

UiT in zuidwest is een realisatie van zuidwest | www.zuidwest.be | alle rechten voorbehouden | privacyverklaring zuidwest | UiTPAS gebruiksvoorwaarden | UiTPAS privacybeleid