Hulde aan Stijn Streuvels!

Op 15 augustus 2019 is het vijftig jaar geleden dat Stijn Streuvels overleed, een van onze grootste schrijvers. Het Lijsternest herdenkt Streuvels en brengt hem hulde in en rond zijn voor het publiek opengestelde huis. Daarnaast verschijnt er op 15 augustus 2019 een speciale editie van het Letterenhuistijdschrift Zuurvrij, volledig in het teken van Stijn Streuvels en zijn werk. Programma 11-17 ...


Waar
Het Lijsternest
Stijn Streuvelsstraat 25, 8570 Anzegem
Wanneer
This event is finished.
Organisatie
Het Lijsternest: Streuvelshuis & schrijversresidentie
Reservatie
lijsternest@vlaanderen.be
Contact
lijsternest@vlaanderen.be

Op 15 augustus 2019 is het vijftig jaar geleden dat Stijn Streuvels overleed, een van onze grootste schrijvers. Het Lijsternest herdenkt Streuvels en brengt hem hulde in en rond zijn voor het publiek opengestelde huis. Daarnaast verschijnt er op 15 augustus 2019 een speciale editie van het Letterenhuistijdschrift Zuurvrij, volledig in het teken van Stijn Streuvels en zijn werk.

Programma

11-17 uur Rondleidingen Het Lijsternest

Het Lijsternest is doorlopend open voor het publiek en er zijn rondleidingen. Speciaal voor deze herdenkingsdag zullen een aantal archiefstukken van Streuvels uit het Letterenhuis tentoongesteld worden in Het Lijsternest.

Locatie: Het Lijsternest

14-16 uur Langs Streuvels’ wegen (Tiegemberg)

Streuvels overzag vanuit zijn werkkamer het glooiende landschap van Tiegem. Hij keek dan door het beroemd geworden raam, het grote venster naar de natuur die hem verwonderde en inspireerde. Verhalenverteller Geert Callens neemt je mee op sleeptouw door het land van Streuvels en diept anekdotes op over het leven van Streuvels en zijn vrienden.

Startplaats: het Lijsternest
Afstand: 6.5 km
Inschrijven graag via lijsternest@vlaanderen.be

14.30-16 uur Langs Streuvels’ Wegen (Landergem Ast)

Leven en dood in den ast is een van Streuvels’ meesterwerken en werd opgenomen in de canon van de Nederlandse literatuur. Op wandelafstand van Het Lijsternest staat de Landergem Ast die Streuvels als model gebruikte voor zijn novelle. Gids Pol Ostyn begeleidt de wandeling waarin hij ook fragmenten uit Streuvels’ oeuvre zal voordragen. Eigenaar van de Landergem Ast, Ivan Delezie, leidt de deelnemers rond in de oude chicoreiast.

Vertrekpunt: Het Lijsternest
Afstand: 5 km
Inschrijven graag via lijsternest@vlaanderen.be


15 uur Onthulling installatie Hommage aan Streuvels

Kunstenaar Stefaan Roelstraete presenteert zijn installatie Hommage aan Streuvels die hij speciaal voor deze dag gecreëerd heeft. Roelstraete is steeds op zoek naar manieren om het verleden te vatten en te bewaren voor de toekomst. Voor deze installatie maakt hij een boog met glazen boxen, met in elke box een kassei met elementen uit Streuvels’ werk.

Locatie: Tuin van Het Lijsternest

18 uur Herdenking aan het grafmonument van Stijn Streuvels

Voor deze herdenking kropen drie schrijvers in de pen om Streuvels op hun eigen manier te huldigen. Kleindochter Leentje Vandemeulebroecke (Jo Gisekin) schreef een brief aan haar grootvader en dook hiervoor in de correspondentie tussen haar moeder, Paula Lateur, en Streuvels. Schrijfster Leen Huet herlas Het leven en dood in den ast en De teleurgang van den Waterhoek en vertelt waarom dit voor haar een zeer welbestede tijd was. Literatuurdocent Hans Vandevoorde is de derde spreker; hij verbleef dit voorjaar in de schrijversresidentie van Het Lijsternest.

Naast deze schrijvers brengt de Nederlandstalige muziekgroep Wolfe een nieuw nummer dat speciaal voor deze herdenking werd geschreven. Wolfe is het nieuwe muzikale project van Jonas Bruyneel en Esther Coorevits, waarin poëzie en muziek elkaar vinden.

Locatie: Stijn Streuvelsmonument (naast de kerk van Ingooigem)


20 uur De vlaschaard

Het Lettertype Collectief heeft in 2018 Streuvels’ roman De vlaschaard bewerkt in opdracht van Texture, Museum over Leie en Vlas. Speciaal voor deze herdenking hernemen zij deze voorstelling waarin het verhaal is getransformeerd in een confrontatie tussen twee performers en een danser. Met dans en poëzie gaat het stuk diep in op de ziel van het boek: abstract, fragmentarisch, maar des te emotioneel.

Choreografie: Adelien Vannecke
Dans: Adelien Vannecke
Woord en muziek: Esther Coorevits en Jonas Bruyneel
Tekst: Stijn Streuvels, Imane Ghislaine en Lise Dheedene

Locatie: Tuin van Het Lijsternest
Inschrijven graag via lijsternest@vlaanderen.be

Bron: UiTinVlaanderen.be

UiT in zuidwest is een realisatie van zuidwest | www.zuidwest.be | alle rechten voorbehouden | privacyverklaring zuidwest | UiTPAS gebruiksvoorwaarden | UiTPAS privacybeleid