Historische rondleiding door het verleden in de kerk

St. Bavo - 140 jaar – tentoonstelling. Bij de vieringen van 100, 110 jaar St. Bavo-kerk te Lauwe heeft men telkens een mooie brochure over de kerk uitgegeven. Marcel Deprez en Pastoor Marcel Demeulemeester gaven een mooi beeld van de bouw van de kerk, het meubilair en diverse wetenswaardigheden over het parochiale leven. Nu bij de viering van 140 jaar St. Bavo wens ik jullie het verhaal te ...


Waar
Sint Bavo Kerk
Plaats 23, 8930 Lauwe (Menen)
Wanneer
This event is finished.
Organisatie
Sint Bavo 140 jaar Lauwe
Prijs
gratis Basistarief: 0,00 €

St. Bavo - 140 jaar – tentoonstelling.
Bij de vieringen van 100, 110 jaar St. Bavo-kerk te Lauwe heeft men telkens een mooie brochure over de kerk uitgegeven. Marcel Deprez en Pastoor Marcel Demeulemeester gaven een mooi beeld van de bouw van de kerk, het meubilair en diverse wetenswaardigheden over het parochiale leven.
Nu bij de viering van 140 jaar St. Bavo wens ik jullie het verhaal te vertellen over de brandglazen van de kerk. In het totaal telt de kerk 36 glasramen met een thema. Gerenommeerde glazeniers hebben de kerk helpen versieren kort na de inwijding en ook heel sterk na WO I toen de kerk zwaar gehavend uit de oorlog kwam. De brandglazen werden geschonken aan de kerk door de welstellende families van Lauwe, sommige families zijn totaal uit de huidige samenstelling van de bewoners van Lauwe verdwenen, we laten jullie kennis maken met die families. Eind de 19de eeuw, begin de 20ste eeuw was de verering voor het H. Hart en de benadering van de Eucharistie zeer actueel. Vandaar dat alle brandglazen op één of andere manier refereren naar die thema’s. Ook dit willen we belichten. Soms zijn er onverklaarbare elementen te ontdekken. Kom dit alles even bewonderen en ontdekken.

St. Bavo – 140 jaar – exploratie.
Tijdens deze wandeling, in de kerk, luisteren we naar het verhaal van de bouw van de kerk, welke restanten vinden we nog van de vroegere kerk, hoe evolueerde de versiering van de kerk. Hoe ontwikkelde zich de omgeving van de kerk, welke invloed hadden de twee oorlogen op het kerkgebouw en de klokken. Orgels en organisten luisterden de diverse diensten op, wat was hun geschiedenis. Een verhaal van 140 jaar St. Bavo.

Bron: UiTinVlaanderen.be

UiT in zuidwest is een realisatie van zuidwest | www.zuidwest.be | alle rechten voorbehouden | privacyverklaring zuidwest | UiTPAS gebruiksvoorwaarden | UiTPAS privacybeleid