Achter tralies. Hoelang houdt de gevangenis nog stand ?

Uitdagingen voor de gevangenis van de 21 ste eeuw Het gevangeniswezen bevindt zich in een staat van bijna permanente crisis. Er bestaat bovendien een brede eensgezindheid dat de Belgische gevangenissen niet erg geschikt zijn voor het waarmaken van hun kerntaak: het individueel en veilig voorbereiden van veroordeelden op een geslaagde terugkeer in de maatschappij. Toch blijft ook in de 21ste ...


Waar
zaal de Meerschblomme
Ruggestraat 52, 8580 Avelgem
Wanneer
This event is finished.
Organisatie
Vlaamse Actieve Senioren Avelgem Scheldeland
Prijs
€ 8.0 Basistarief: 8,00 €; leden: 5,00 €
Contact
dedeyne.dierk@skynet.be
Leeftijd
18+

Uitdagingen voor de gevangenis van de 21 ste eeuw

Het gevangeniswezen bevindt zich in een staat van bijna permanente crisis. Er bestaat bovendien een brede eensgezindheid dat de Belgische gevangenissen niet erg geschikt zijn voor het waarmaken van hun kerntaak: het individueel en veilig voorbereiden van veroordeelden op een geslaagde terugkeer in de maatschappij.
Toch blijft ook in de 21ste eeuw het gevangenisbeleid behoorlijk conservatief. Bij de miljardeninvesteringen in (ver)nieuwbouw kiest de overheid nog steeds voor vrij klassieke instellingen: uniform, grootschalig en in de eerste plaats op beveiliging ingesteld.
Nochtans is er ondertussen erg veel geweten over de negatieve effecten van die grootschalige instellingen en hun werking op de gedetineerden en op de veiligheid tijdens het verblijf in de gevangenis en erna.
Vzw De Huizen stelt daarom voor om ze te vervangen door detentiehuizen.
Detentiehuizen zijn niet alleen kleiner, maar verschillen van elkaar in veiligheidsniveau, aanpak en aanbod en zijn beter vervlochten zijn in het maatschappelijk weefsel. Daardoor zijn ze beter dan gevangenissen in staat om aan de wettelijk verwachtingen te voldoen.

Hans Claus, Directeur van de gevangenis te Oudenaarde, geeft uitleg bij de infrastructurele antwoorden, bij een nieuw personeelsplan, bij juridische voorstellen die de invoering van detentiehuizen vergezellen. Hij countert de veronderstelde meerkost en het ‘not in my backyard’ syndroom.

In België zijn de transitiehuizen inmiddels een eerste stap in de uitrol van die penitentiaire transitie, die ondertussen ook Europees is ingezet.

Bron: UiTinVlaanderen.be

UiT in zuidwest is een realisatie van zuidwest | www.zuidwest.be | alle rechten voorbehouden | privacyverklaring zuidwest | UiTPAS gebruiksvoorwaarden | UiTPAS privacybeleid