1919 - 1929 – Wervik herrijst!

Een dia reportage over de wederopbouw in Wervik door Rudy Vandamme De laatste Duitse troepen trokken in oktober 1918 de stad uit. Britten wandelden Wervik binnen. Ondertussen verkenden al enkele inwoners, die in juni 1917 geëvacueerd waren naar Oost-Vlaanderen, Antwerpen maar vooral Limburg en Brabant, de Leiestad. Ze vonden er vooral vernieling. Ze sliepen op de ruïnes van hun huis en gingen ...


Waar
GC Forum
Speiestraat 16, 8940 Wervik
Wanneer
This event is finished.
Organisatie
GC Forum
Prijs
€ 5.0
Kansentarief voor UiTPAS Zuidwest: 1.0 Basistarief: 5,00 €
Reservatie
www.wervik.be/forum
Contact
Fax: 056 95 24 60
Leeftijd
18+
Links

Een dia reportage over de wederopbouw in Wervik door Rudy Vandamme

De laatste Duitse troepen trokken in oktober 1918 de stad uit. Britten wandelden Wervik binnen. Ondertussen verkenden al enkele inwoners, die in juni 1917 geëvacueerd waren naar Oost-Vlaanderen, Antwerpen maar vooral Limburg en Brabant, de Leiestad.
Ze vonden er vooral vernieling. Ze sliepen op de ruïnes van hun huis en gingen op zoek naar al wat nog bruikbaar was voor beschutting.

Toch hield dit de Wervikse uitgewekenen niet tegen om vanaf eind 1918 naar hun stad terug te keren. De overheid stimuleerde vooral bouwlieden om als eerste terug te keren voor de wederopbouw. Ondertussen zorgde het Koning Albertfonds voor noodwoningen, verspreid aan de rand van de stad.

Met volle kracht verschenen in Wervik nieuwe woningen en werden straten verbreed en heringericht. De befaamde modernistische architect Huib Hoste bouwde, in opdracht van een aantal Wervikanen, verschillende woningen en een prachtige winkel in de Nieuwstraat, de eerste toepassing in België van een betonnen skelet in winkelbouw.

Rudy Vandamme brengt ons, met uniek beeldmateriaal, terug naar het Wervik tijdens de periode 1919-1929.

Bron: UiTinVlaanderen.be

UiT in zuidwest is een realisatie van zuidwest | www.zuidwest.be | alle rechten voorbehouden | privacyverklaring zuidwest | UiTPAS gebruiksvoorwaarden | UiTPAS privacybeleid